R25: Renault Twingo I PH I 1.2 8V
Imię: Sig Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 23 Lut 2007 Posty: 372 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-06-15, 21:07 Dobieranie podzespołów do instalacji LPG
No i stało się ja taki zagorzały przeciwnik instalacji LPG zdecydowałem się na takową z racji ilości pokonywanych kilometrów i z racji zapasu części mechanicznych jakie posiadam
Po wstępnej konsultacji z Maciejem zamieszczam ten temat dla osób które planują lub modernizują instalacje LPG w swojej reni.
Na początek zaznacze że będzie to instalacja II Gen i teraz poczekam na wypowiedź Macieja co tam wkładać, mam narazie wstępna orientację i minimum wiedzy jaka jest potrzebna do poprawnej eksploatacji
Stawiam na dwie firmy KME i BRC podobniesz KME jest o niebo lepszą instalacją niż BRC ale to wiem tylko z opowiadań,
oto moje oczekiwania :
Butla w kole ok 50 L
Zaworek tankowania tam gdzie wlew paliwa
pełne wskazanie ilości gazu na przełaczniku
o takich banałach jak automatyczne przełącznie na LPG nie wspomnę
i teraz następny dylemat czy mixer w rurze czy jako podkładka pod przepustnice ??
Parownik z regulacją czułości bo nie wszystkie takową posiadają ( chyba )
o żadnych instalacjach I gen nie chce nawet słyszeć,
R25: 2,0 txe 1991 Pomógł: 11 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 1354 Skąd: Nałęczów
Wysłany: 2009-06-15, 22:26
A do jakiego silnika? do 2.2 czy V6? W V6 miałem mikser na przepustnicy, w 2.0 mam w rurze ale bedę to zmieniał na taką pomiędzy rurę a kolektor. Na przepustnice do 2.2 raczej się nie zmiesci pod maską.
R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka Pomógł: 19 razy Wiek: 60 Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3687 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-06-16, 12:24
eee tam - ja miałem przez cały okres użytkowania i nigdy nic takiego nie było.
Potem pod maską zrobiło się ciaśniej - bo zmieniłem klape na taką z wykładzinka wytłumiającą. Nigdy nic mi "wgniotka" nie zrobiło.
u mnie wyglada to tak
ma jescze panel kontrolny go gazu ale nie mam zdjecia sa tam kontrolki ile gazu w butli ale pokazuje orjentacyjnie wiem ze jak przejade 150km to mam jeszcze pol zbiornika gazu do zbiornika wchodzi 30L LPG
Wysłany: 2009-06-16, 17:53
No właśnie ale to jest instalacja Landi Renzo Bingo S4 a ja chcę na BRC albo KME
narazie odwiedziłem naszą Łódzką firmę NAGAZ i nigdy się tak nie ubawiłem taka instalacją jaką ja chcę u nich z założeniem kosztuje 2650 ale gratis dostane pokrowiec na koło zapasowe za 2700 <hahahah>
Ostatnio zmieniony przez Kriss_Lodz 2009-06-18, 07:48, w całości zmieniany 1 raz
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2009-06-17, 09:49
Patrząc na Twoj niedawny podpis to jeśli chodzi o gaz to poleciłbym Ci może kuchenkę AMICA, WROZAMET albo coś do zabudowy z nierdzewki ....może Bosch ???
Chyba ich grzeje w pały z tymi cenami.
BRC to łajno w ktore bym nigdy nie wchodził , przynajmniej jeśli chodzi o II generacje. Jak tam jest z wtryskiem tego nie wiem ale podobno lepiej.
KME tołasnie Bingo i tutaj masz do wyboru dwa komputery , gorszy BingoM i lepszy BingoS4 ( do 4 cylindrowych ) i BingoS6 do 6 cylindrowych . Chodzi tutaj o liczbę emulatorów wtrysku z tym ze u nas to nieistotne , nawet do V6 wystarczy BingoS4. Emulator w naszym wypadku ma tylko odłaczać WSZYSTKIE wtryski jednoczesnie , wiec tak naprawdę wystarczy przekaźnik zamiast emulatora.
Jeśłi chodzi o samo Bingo to mam taki załozyny w Safrance i szczerze powiem że nie jest to szczyt techniki. Są komputery w tej samej cenie mające lepsze własciwości i możliwości regulacji.
KME robi tylko elektronike , więc nie wiem co masz na myśli pisząc ze ty chcesz TYLKO KME albo TYLKO BRC z czego to drugie zdecydowanie odradzam.
Instalacja ma być złożona z dobrych komponentów i spokojnie może tam byc kilka firm z ktorych każda robi coś najlepszego w danej kategorii.
W R21 w ktorej gaz chodzi rewelacyjnie jest reduktor Landi Renzo , naprawdę idealny reduktor ( inny niż na zdjeciach Mariusza ). Elektronika w R21 jest polska. MaxiLambda w tej chwili jej następcą jest V-Max unowocześniona elektronika ktorą będę zakładał do V6 bo w tej chwili mam tam bardzo stary komputer LANDI ktory można regulować tylko z pod czystego DOSa a to kłopotliwe w dobie laptopów. JEdnak i staruszek LANDI chodzi prawidłowo i spalanie w trasie nie przekroczyło jeszcze nigdy 12 litrów.
drugim reduktorem ktory zdecydowanie polecam jest LOVATO ( nie LOVTEC !!!! ). Chyba najlepsze reduktory, a wyglądają niepozornie.
Pisząc dobry reduktor mam na myśli taki ktory po jednej regulacji będzie trzymał parametry bez konieczności kręcenia.
Butla pod podłogę STAKO 61l , przy dobrej regulacji wielozaworu wchodzi 48-50 litrów.
Nie masz co pytać w zakładach LPG czy przeglądać fora bo wiadomo że każdy chwali swoje. Ja już sie naregulowałem róznych konfiguracji i nastroiłem róznych komputerów więc piszę to co bym widział u siebie gdybym zakładał nową instalacje i miał wszystko kupować jako nowe elementy.
Na koniec zrobię Ci zestawienie co i jakich firm miałbyś zamontować a zrobisz jak chcesz. Biorę też pod uwagę ceny , bo można załozyć rzeczy jeszcze droższe ( niekoniecznie lepsze ).
1. Butla STAKO toroid zewnetrzny 61l www.stako.pl
2. Wielozawór np. tomasetto ( w zależności od dostępności ).
3. Wlew może być standardowy , zmieści sie pod klapkę ale lepiej jak będzie specjalnie pod klapkę z przejsciówką np. taki : http://www.allegro.pl/ite...super_cena.html
4. Komputer LECHO V-Max http://www.lecholpg.pl/pl/main.html na tej stronie znajdziesz też instrukcje i oprogramowanie do strojenia , mozesz sciagnać i zobaczyc w czym rzecz. A tutaj do kupienia http://www.allegro.pl/ite...o_promocja.html
Zeby pełne wskazanie gazu działało trzeba oczywiście na wielozaworze załozyć odpowiedni czujnik poziomu , ale to dotyczy kazdego komputera.
Może być ostatecznie BingoS ale szczerze powiem że V-Max jest lepszy choć mniej popularny bo Bingo zarzuciło rynek.
5. Reduktor LOVATO http://www.allegro.pl/ite...ge_92_f_ra.html przy czym ta firma z Tarnowskich Gor jest sprawdzona i pewna. Biorę od nich częsci jak potrzebuje.
Albo LANDI RENZO taki własnie chodzi u mnie w R21 od 5 lat , tyle ze droższy http://www.allegro.pl/ite...lny_wloski.html
6. Mikser najbezpieczniej załozyć mikser na dolot. W razie czego można w kilka minut "wywalić gaz" i odzyskać pełną moc na PB. Taki mikser nie powoduje też zadnej ingerencji czy przeróbek w dolocie. Też maja w Tarnowskich Gorach : http://www.allegro.pl/ite...wz_dv_60mm.html trzeba tylko zmierzyć średnice dolotu jaką potrzebujesz.
7. Filtr/ zawór http://www.allegro.pl/ite...alacji_lpg.html
to ten sam gośc ktory ma komputer V-max
Oczywiście do tego wszystkiego węze wodne , gazowe, rurki miedziane fi8 wlew-wielozawór i fi6 wielozawór - filtr - reduktor .
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2009-06-17, 18:33
Tak masz rację im bliżej przepustnicy tym lepiej bo reduktor bedzie reagował szybciej, z drugiej strony jak bedzie troche dalej to gaz lepiej wymiesza sie z powietrzem zanim trafi do cylindra, bo tutaj mieszanka tworzy sie tak jak w silniku gaźnikowym czyli na drodze gaznik( mikser) - zawór ssaumową cy.
Mikser nie W DOLOT !!!!!!!!!! tylko NA DOLOT . Jak kupisz mikser w dolot to bedziesz musiał dziurawic gumową rurę zeby doprowadzić węze. Mikser ktory Ci wczesniej podałem z jednej strony zakładasz na przepustnice a z drugiej strony zakładasz na mikser rurę gmową. Cały mikser jest na zewnątrz.
Bardzo istotną sprawą jest natomiast długośc przewodu gazowego mikser-reduktor i tutaj musi być on jak najkrótszy bo to on ma własnie najwiekszy wpływ na szybkośc reakcji reduktora. Czyli reduktor jak najblizej przepustnicy musi być załozony i ZAWSZE rownolegle z osią pojazdu.
Wysłany: 2009-06-18, 07:37
Dobra a wytłumacz mi czemu nie będzie działała u nas sekwencja ??
rozumiem że komputer LPG zbiera sygnały z komputera od BP i będzie otwierał wszystkie 4 wtryski na raz ale jakie to ma znaczenie przecież liczy się ilość dostarczanego paliwa ;p
pozatym u nas wtryskiwacze są i tak w kolektorze i bo jest to system pośredniego wtrysku BP czy taka instalacja sekwencyjna u nas nie ma w ogóle sensu ?? czy po prostu nikt nie próbował >??
Co do reduktora to rozumiem ze mogę go sobie wcisnąć niedaleko przepustnicy ?? myślałem o tylnej ściance ale jak piszesz równolegle to równolegle da się go jeszcze wcisnąć obok komputera w zasadzie z jednej i drugiej strony motoru jest wystarczająco miejsca
[ Dodano: 2009-06-18, 08:43 ]
Mariusz1500 napisał/a:
na trasie potrafie zrobi 300km na 30L LPG
a po miescie jak jezdze to tak 250 - 260km na 30L LPG
Coś mi się wydaje że ten post ma mało wspólnego z tematem
Mariusz nie chcę być złośliwy ale jak napiszesz posta to obok wyślij jest taki przycisk PISOWNIA !!!! którego ja np. często używam
Wysłany: 2009-06-18, 08:00
Kto napisał że wtrysk nie będzie działał.
Będzie to jednak zbędny wydatek kilku stówek. Poza tym jeśli chodzi o sekwencje to tutaj raczej instalował bym tylko wtryski Keichin a one sa niestety drogie.
Taki układ ma rację bytu kiedy ktoś chce pałowac silnik z maksymalnie otwarta przepustnicą. Wowczas to brak zwęzki w dolocie w postaci miksera, nie powoduje zadnego spadku mocy. Wtrysk jest tez niezbędny w silnikach gdzie kolektor ssacy jest plastikowy bo wowczas wystrzał moze sie skonczyc wymiana takiego kolektora i kilka stowek w plecy. Niby wtrysk nie strzela , a gówno prawda , potrafi tak samo strzelić jak I czy II gen. Wszystko jest kwestią regulacji i poprawności działania.
Wysłany: 2009-06-18, 08:03
OO no to wiem już chyba wszystko na temat niedziałania Sekwencji czyli rozumiem że te wszystkie Diego itp. nie nadają się ?? czy jest to do przyjęcia i czy będzie jakaś zancząca różnica między instalacją II Gen ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum