:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Skrzynia z R25 w DeLorean
Autor Wiadomość
dawid51 
Dzidziuś

Wysłany: 2011-08-02, 13:20   Skrzynia z R25 w DeLorean

Jak wiadomo sieć kopalnią wiedzy jest , znalazłem to forum i stałem się jego członkiem
bo mam pytanie do znawców tematu . Kolega jest szczęśliwym (lub nie) posiadaczem kultowego auta DeLorean nie jest to może igła ale chłopak cięzko nad nim pracuje ( jak wiadomo z blacharką i lakierem problemu nie ma :) i trzeba by mu pomóc . Chodzi jak juz pewnie wiecie o skrzynie biegów która sobie padła - wiem że jest to skrzynia taka jak w waszych Renaultach tyle jak bardzo . W DMC wiadomo jest z tyłu ale odwrotnie ustawiona niż u was więc raczej bebechy dyfer innaczej . Skrzynia obecnie działa tak że przez chwile
działa a potem już nie ma siły ( jakby spalona ) .Pytam co wiecie na temat podobieństw a może podajcie cene za uczciwą naprawe skrzyni kiedy jest zamontowana w aucie Renault
bo jak czarodzieje od skrzyń widzą DeLoreana na lawecie to im się cenniki przestawiają ( taniej kupimy nową skrzynie w USA , zmienimy całkowicie silnik i skrzynie na inny (jest taka opcja ) lub kupimy kilka R25 na części .
!!!! do NIE czarodzieja od automatów Wwa i okolice poprosze !!!
Pozdr

Oczywiście podobieństwo jest także w skrzyni manualnej nam to
bez róznicy możemy mieć MT - wszelkie info na temat opcji z manualną
skrzynią mile widziane - tutaj widać taką skrzynie dosyć dokładnie a wy znacie wasze
http://www.noroads.com/de...ontent=20080406
Ostatnio zmieniony przez dawid51 2011-08-02, 13:36, w całości zmieniany 1 raz  

MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
Wysłany: 2011-08-02, 14:11   

Jeśli chodzi o automat to ŻADEN uczciwy mechanik nie wyceni naprawy. Akurat ASB to takie urządzenie o którym bez rozbiórki sie niczego konkretnego nie dowiemy.
Dobrze by było gdybyś podał jakieś dane na temat skrzyni. Napis z tabliczki , zdjęcia , czy jest to skrzynia sterowana tylko hydraulicznie , czy też wspomagana komputerem tak jak to jest przy naszych silnikach V6 i skrzyni AR4 ( 4biegi)
Przy nieco mniejszych silnikach V6 2,7litra ,występowała inna skrzynia 3 biegowa bez komputera.
Z opisanych objawów można przypuszczać że skrzynia traci ciśnienie . Może być zapaprany filtr oleju bo mogło być tak jak wielu "znawców" twierdzi , że oleju w automacie się nie wymienia.
Może być uszkodzony tłok w koszu FORWARD którym też może znikać ciśnienie. Może być w końcu uszkodzony sam kosz FORWARD.
Mogą być spalone tarcze a to łatwo stwierdzić po kolorze i zapachu oleju , jednak przy remoncie i tak wszystkie żużyte tarcze się wymienia.
Co do fachowców to niestety jest tragicznie . Kilka niby dobrych i renomowanych warsztatów w całej polsce udało nam się przetestować i o ile cenniki mieli profesjonalne o tyle ich fachowość jest na nieciekawym poziomie.
Mamy jeden mały warsztat z prawdziwym fachowcem który robi nie tylko skrzynie ranówkowe ale w zasadzie każdy automaty łacznie z Jaguarami.
Ceny jak na skrzynie automatyczne ma rewelacyjne . Nie wymienia niepotrzbnych rzeczy. Kilku z nas ma skrzynie po jego naprawach i wszystko jest ok.
Wycena naprawy bez rozbiórki jest jednak ciężka tym bardziej że nie wiadomo nic na temat tej skrzyni.

gzara 
Fachowiec

R25: 2,0 txe 1991
Wysłany: 2011-08-02, 14:57   

Maćku trzeba dodać że Michał bierze 500zl za robocizne reszta to części, chyba że by było duuuuzo więcej roboty to może by krzyknął ciut więcej ale nie sądze. A skąd wiadomo że jest to skrzynia od renaulta? Silnik napewno jest PRV 2.7 osłabiony do spełnienia wymogów federalnych, ale skrzynia? Wiem że skrzynie z R25 były montowane w lotusach esprit, potym jak citroenowskie się nie sprawdziły.
Jeśli już automat z renault to trzy biegowy.

dawid51 
Dzidziuś

Wysłany: 2011-08-03, 14:58   DMC

Jestem już po wycenie , warsztat już mam właściwy robiliśmy tam od zawsze wszystkie automaty tyle że ostatnio coś nie a panowie zmienili lokalizacje - ale się udało i zaufanie
mam . Więc skrzynia jest troche podmęczona wodą :( jakiś szatański patent wymianników
ciepła by Renault , i możemy zrobić nówkę za dosyć sporą kase (ale uczciwą ) albo jeżeli
się gdzieś znajdzie skrzynia od R 25 Baccara i chłopcy zrobią z dwóch jedną za też rozsądną
cenę . Decyzja jeszcze nie zapadła co do wersji którą zrobimy problem w tym że ten DMC własciwie nie jeżdzi oficjalnie po drogach tylko jest pokazówką na wynajem ma działać pokazowo z lawety i na lawete . Ale jeżeli komuś się taka skrzynia przewala lub całe
R25 wrasta (oby sprawna skrzynia ) to prosze o info .

Dzięki za pomoc !

gzara 
Fachowiec

R25: 2,0 txe 1991
Wysłany: 2011-08-03, 15:15   

Ja mam skrzynie AR4 z R25 V6 ale nie wiem czy takiej potrzebujecie. Napisz kolego ile wasza skrzynia ma biegów a najlepiej jej oznaczenie

$SKORPION$ 
Znawca
Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2.9, V6 Injection, B29F, 1990 automat
Wysłany: 2011-08-03, 16:25   

Kolego, skrzynia czy w zwykłej V6 injection czy w Baccarze /wersje Ph2/ jest tego samego typu ,czyli AR4

dawid51 napisał/a:
Jestem już po wycenie

Czyli rozumiem ,że skrzynia jest w tej chwili rozebrana .
Mógłbyś podać ile ta rozsądna cena wynosi ? Bo może wtedy wielu z nas posiadaczy automatów skorzysta w tego warsztatu.
Ile byś był skłonny dać za skrzynię w pełni sprawną , po przegladzie ,gotową do natychmiastowego zamontowania do auta ?

Na forum jest dział WARSZTATY i tam można podać namiary na polecany warsztat .

$SKORPION$ Każdego dnia w moim życiu zmuszony jestem dodać kogoś do listy ludzi,którzy mogą mnie po prostu: POCAŁOWAĆ W DUPĘ
Ostatnio zmieniony przez $SKORPION$ 2011-08-03, 16:30, w całości zmieniany 1 raz  

MaciejR21 
Specjalista

Wysłany: 2011-08-03, 22:01   

dawid51 napisał/a:
znajdzie skrzynia od R 25 Baccara

Akurat ta skrzynia nie będzie pasować. O ile silnik jak podejrzewamy jest 2,7V6 to wR25 były do nich montowane skrzynie 3biegowe bodajże 1441 .
AR4 jest sterowana komputerem i obawiam się że bez konkretnych przeróbek nie podejdzie do silnika V6 2,7 nie wspominając już o konieczności odwrtnego montażu mechanizmu różnicowego co w AR4 jest NIEMOŻLIWE.
Jeśli mamy w jakikolwiek sposób pomóc ,to warto podać więcej danych o które prosiłem wcześniej ,bo nie ujmując Twojej wiedzy , o R25 nie masz zielonego pojęcia .
Skrzynie AR4 chodziły w Baccarze , V6 Injection jak i w wersjach 2 litrowych, oraz w Espace, R21 . Różniły się przełożeniami mechanizmu róznicowego oraz oprogramowaniem komputera.

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2011-09-07, 13:33   

to tak luźno w temacie ale znalazłem ogłoszonko:

http://allegro.pl/delorea...1792379631.html

Busiek 
Fachowiec

R25: 2,0 TXI, J7R 726, B294, 1991 (grudzien)
Imię: Olimpijka
Wysłany: 2011-09-07, 15:23   

Facet pisze, że jest pięć takich modeli w Polsce :D. Pewnie komuś zakosił bo jest z Pruszkowa :D haha... Mafia dalej działa ;)

MaciejR21 
Specjalista

Wysłany: 2011-09-07, 17:25   

Prędkości to on zawrotnych nie rozwijał . Przy seicento wysiada ;) :D

Adam 
Max ranga
oPoranek

Wysłany: 2011-09-07, 17:47   

miał chyba blokadę mocy na USA

MaciejR21 
Specjalista

Wysłany: 2011-09-07, 22:27   

Blokada blokadą , ale wówczas by nie wkładali licznika do 140.
Dziś też samochody mają blokady do 250 a liczniki wyskalowane do 320 albo więcej.

Adam 
Max ranga
oPoranek

Wysłany: 2014-04-26, 14:44   

teraz już wiem, że to taka skrzynia

4141 z prawdopodobnie obróconym mechanizmem różnicowym

$SKORPION$ 
Znawca
Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2.9, V6 Injection, B29F, 1990 automat
Wysłany: 2014-04-26, 17:27   

Ale starego kotleta odgrzałeś.
Adam napisał/a:
4141 z prawdopodobnie obróconym mechanizmem różnicowym

Prawdopodobnie to nie ma obróconego czy raczej odwróconego układu różnicowego.
Natomiast nie prawdopodobnie, a na pewno koszt uszczelek to tej skrzyni wynosi 1200zł netto /nie w ASO/ i czas oczekiwania na dostarczenie to około 10 dni.
Mój mechanik od automatów /wspomniany wyżej Michał/ właśnie naprawia taką skrzynkę dla posiadacza De Loreana z Katowic .

$SKORPION$ Każdego dnia w moim życiu zmuszony jestem dodać kogoś do listy ludzi,którzy mogą mnie po prostu: POCAŁOWAĆ W DUPĘ

maciek 
Starszy starszak

Wysłany: 2014-04-26, 21:21   

zawsze moze załozyc manualna un1.mam taki silnik 2,7 v6 na mechanicznym wtrysku i siedziała przy nim un1.

Odpowiedz do tematu