R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka Pomógł: 19 razy Wiek: 60 Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3687 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-28, 19:29
trzymają go o ile pamiętam 2 śruby. Ale naprawdę nie trzeba demontowac bloku korektora. Naprawę mozna wykonac bez demontażu a dostęp od spodu auta, z kanału jest wystarczający.
Przy wyciąganiu ryzykujesz ukręceniem przewodów hamulcowych jak również śrub mocujących go do belki . Jak Ci zacznie płyn uciekać poprzez korektor że codziennie będziesz musiał wlewać 1/2 l płynu to zdecydujesz się na wyeliminowanie go ,tak jak ja to zrobiłem.
Wysłany: 2009-11-29, 14:33
Przy ABS jest on zupełnie zbędny, dziwne że go wogóle montowali fabrycznie, ale jeżeli ABS brak to warto go naprawić bo to naprawdę nie jest miłe uczucie jak się tył blokuje. U mnie zaczął przeciekać i muszę go rozebrać
Dzięki, Adam! Obejrzałem go w świetle dziennym i faktycznie jest do niego lepszy dostęp niż początkowo się wydawało. Przewodami się nie martwię, bo już je wczoraj odkręciłem.
W następny weekend znów wejdę pod autko i decyduję co dalej.
A ciekawe było to, że za korektorem w przewodach nie było zupełnie płynu. Tył nie hamował praktycznie w ogóle (ręczny bardzo słaby), ale przed korektorem płyn był - i ze zbiorniczka nie uciekał.
Jak Ci zacznie płyn uciekać poprzez korektor że codziennie będziesz musiał wlewać 1/2 l płynu to zdecydujesz się na wyeliminowanie go
Albo naprawę
$SKORPION$ napisał/a:
tak jak ja to zrobiłem
Ło Jezuuuuu !!!!!!! Można go pominąć na chwilę, aby gdzieś dojechać spokojnie, mając na uwadze brak tylnych hamulców, ale żeby tak po Polsce śmigać, to ....
Lepiej naprawić, zwłaszcza że Adam pięknie wytłumaczył co i jak.
Wysłany: 2009-11-29, 15:07
Na czym polega działanie korektora? Gdy hamujemy, zwłaszcza ostro przód jest dociążany, zwiększa się przyczepność i potrzebna jest większa siła aby zblokować koła. Wtym samym momęcie tył jest odciążany - idzie do góry, przez co już przy małej sile nacisku na pedał koła mogą się zblokować. i po to jest korektor aby tę sprzeczność korygować. W przypadku ABS nie ma to znaczenia bo system sam nie dopuści aby koła się zblokowały
W przypadku ABS nie ma to znaczenia bo system sam nie dopuści aby koła się zblokowały
Ma znaczenie, bo przez wcześniesze zblokowanie kół, system ABS bez sensu zacznie pracować wcześniej. Znaczy z sensem, bo takie jest jego zadanie, ale nie potrzebnie dla całości manewru.
Poza tym omawiany przypadek pominięcia korektora polega na jego zamknięciu i tym samym pozbawienia się tylnych hamulców całkowicie, a to przyznasz jest "trochę" nierozsądne
Nie ma żadnego wyeliminowania hamulców tylnych . Odkręca się przewody hamulcowe dochodzące do korektora i łączy się je z przewodami odchodzącymi od korektora za pomocą dwóch gumowych przewodów hamulcowych ,czyli tzw. przejściówek. Przewody gumowe muszą mieć końcówki/ żeńskie/. Jedem przewód ma gwint 10x1 drugi 12x1
_________________ Moja jest tylko racja,bo to Święta Racja.
A nawet jak jest twoja,to moja jest mojsza niż twojsza,bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam.
( Dzień Świra )
-ponoć życie zaczyna się po 50-tce,..no może
po dwóch..
W naszych autach do korektora dochodzą dwa przewody hamulcowe i dlatego nie mozna zastosować przejściówki w postać trójnika ,tylko dwa elastyczne przewody hamulcowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum