R25: Renault Twingo I PH I 1.2 8V
Imię: Sig Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 23 Lut 2007 Posty: 372 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-06-07, 09:41
taxi.wroclaw zaapomniałeś dodać że wolno ci zmienić opony na inne niż fabryczne w Taxi czy innym pojeździe który ma rejestrowaną drogę tyle że musisz pojechać na ponowną legalizację a w zasadzie sam pomiar ale zmieniły się przepisy i po każdym wyjęciu np. tachografu musze go ponownie legalizować witamy w naszym pieknym kraju
Taxometr do legalizacji chyba też się zabiera na pomiary ?? czyli też ponowna legalizacja
Nie jestem pewien bo zajmuje się tylko tachografami
Masz rację. Jeszcze można zamienić opony (zgodnie z dyrektywami unijnymi, będzie tak jak w Niemczech czyli opony takie jak w książce pojazdu). I masz rację, że można zalegalizować na inny wymiar, ale to się nie opłaca. Taksometry posiadają legalizację wstępną bezterminową (do czasu naruszenia którejkolwiek plomby, lub zmiany warunków pomiaru czytaj opon). Jeżeli taki fakt nastąpi to trzeba taksometr poddać legalizacji wstępnej, na stole i potem ponownej, ostatecznej w samochodzie na torze próbnym o dł. 2,5 km). Jeżeli opony są zmieniane w ramach tego samego rozmiaru to obowiązuje tylko legalizacja ostateczna wg. zasad jak wyżej raz na 25 miesięcy.
Przepraszam, że się tak wymądrzam, ale kiedyś w studenckich latach bawiłem się w sport samochodowy i w swoich autach używałem stale kalibrowanej Haldy, precyzyjnego drogomierza i stąd odrobina praktycznej wiedzy na temat metrologii w samochodzie. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum