:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie jest spalanie LPG przy R25 V6
Autor Wiadomość
Witek S 
Starszy starszak

R25: 2.8 Renault 25 V6 1992
Imię: Furia Grubaska
  Wysłany: 2006-05-12, 12:56   Jakie jest spalanie LPG przy R25 V6

Witam wszystkich

Od kilkunastu dni cieszę sie z posiadania instalacji LPG.Nie było zbyt łatwo bo musieli wymienić reduktor + emulator na RENIX .Ale jest super na gazie nie ma absolutnie rzadnej różnicy .Mam pytanie na temat spalania ile taki silnik powinien palić LPG teoretycznie 20% wiecej niz benzyny
u mnie trasa 7,5-8,5 Pb98 gaz 12 l za dużo o 2l
miasto 11-12 l gaz 14 l -15l też chyba za dużo
czy te osiągi są w normie czy jednak trzeba gaz lepiej wyregulować .

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2006-05-12, 13:48   

Czy ja wiem, moja 2.2 pali koło 12 litrów gazu w mieście - nie wiem czy te parametry dla V6 sa za duże. Nie wydaje mi się.

krk800 
Częsty forowicz
Trójnitrotoluen

R25: 2000 cm, GTS, J6R, B297, 1989, + LPG
Wysłany: 2006-05-12, 13:50   

za dużo. jeździłem już V6 3,0l trasa na niemcy i brał 10 l/100km (gazu) razem z klimą

Piotrek (krk800)

Konrado 
Expert
--<=|------|=>--

R25: MB S124 200TE 1991r.
Imię: messi
Wysłany: 2006-05-12, 15:45   

no to ja sie pochwale... udało mi sie tak wyregulować gaz ze teraz w miescie łapie 10,3 l/100 i tu mnie dziwi bo na trasie tez wychodzi 10 litrow hehe ale miasto najwazniejsze... bo to sie rowna tanszy dojazd do szkoły:D

jesli chodiz o Ciebie not o mozesz coś przy tym gazie pogrzebać...bo jednak roznice sa spore...

mariusz_R25
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-12, 21:51   

Ja się dołacze do tego pytania, tylko że u mnie jest silnik 2,0. i zwykła instalacje na śrube, zawsze mie paliła 12l gazu, ni ezależnie gdzie i jak jeździłem, aż tu nagle kiedyś zaniast przejechać 350 km na zbiorniku przejechałem 180km, i wtedy sie zaczłęło, od tamtego momentu nie chce już wrócić do tego stanu, czyli 12l, teraz mi pali 14-15, trasa i miaasto tyle samo.
co może być grane, kable nowe, świece nowe, kopułka nowa, przegląd instalacji jest robiony, filtry nowe, juz nie wiem co może być, i to sie tez tyczy benzynki, też midość szybko z baku ubywa.

Jakie świece polecacie do gazu, do silnika 2,0 dla silnika J7R ??

zeus 
Starszy starszak
zeus

R25: brak r25
Wysłany: 2006-05-12, 22:20   

Myslę że co do v6-tki to w granicach 15 litrów gazu / cykl miejski to norma i niewiem co mniej nie będzie coś za coś :o

piasek
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-12, 23:04   Gaz w V6

Witawka wszystkim. Mam dwie Renie 2.0 i 2.7 Ta pierwsza ma gaz holenderski z info na wskaźniku paliwa. Po mieście [ w Warszawie, korki i przeróby tras non stop] pali 12 L. LPG ale w trasie przy spokojnej jeździe wychodzi na 8,5/9 L. Po prostu bajka!
Natomiast 2.7 Baccara w miescie chleje 15-16 L. ale w trasi przy 120 km/h schodzi do 10L.
Ważne jest przy LPG gdzie się tankujesz, jeśli idziesz na taniochę, nie zarabiasz nic bo leją Ci same smiecie rasowane po kilka razy , w Polsce, na Ukrainie itd. Mam takich kilku nalewaczy na Orlenie,którzy mi dają znaki czy tankować. Jeśli odpowiedni resort nie weźmie za mordę oszustów-importerów i dystrybutorów gazu, to nasze silniki padną lada moment. Tak naprawdę parasolem mi wisi podwyżka cen gazu o 5 groszy!! Jeśli ktoś normalny policzy korzyści płynące z lania dobrego ale drozszego gazu, zamiast tańszego gówna, to nie da sie nabrać na gaz za 1.90.
Trzymaj się dobrego gazu, bo masz dobre autko

mariusz_R25
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-13, 09:22   

To że gaz\ zależy od stacji to wiem, ale u mnie to juz nie robi różnicy, bo na każdym gazie mi tyle pali,
Jeszcze musze troche popróbować na shellu, ale do tych stacji nie mam zbyt dobrego dostępu, może wtedy sie cos poprawi,

Witek S 
Starszy starszak

R25: 2.8 Renault 25 V6 1992
Imię: Furia Grubaska
  Wysłany: 2006-05-13, 10:56   

Sam gaz ma znaczenie ale nie do końca .W gazie oszustwo trudniejsze niż na Pb .Przekręty są
tylko 2 ale paskudne.
1- sklad gazu - można zmieniać proporcje LPG czyli rózna ilości proponu i butanu przkręt na poziomie rozlewni .Możemy też czasmi kupić tzw.TURBO GAZ - lepsze osiągi auto się lepiej zbiera i może mniej palić .Sprawdzone empirycznie od 7 lat mam też instalacje w AUDI B3 i gaz z stacji gdzie nazywa się on TURBO GAS jest lepszy przy silnku 100 KM jak w AUDI jest zauważalna róznica niż jakiś zwykły z ORLEN czy TESCO. Czasami na małych stacjach przelewaja gaz z butli do cystern - auto gorzej jedzie i taki gaz straszliwie wali .
2-przekęt w gazie jest największy przy tankowaniu czyli gaz się kończy całkiem mamy pusty zbiornik a na jeden stacji wchodzi nam np 29l a na drugiej 34 l(ta sama pogoda temperatura)
Zawór zamyka dopływ po napełnieniu nie można raczej dolać na siłe jak benzyny .Dystrybutory LPG często fałszują wskazania wystrczy czy zawyża ilośc o 1-3% razy ilośc wlanego gazu i przekręt gotowy .
Ps.AUDI 1,8 ma 7 letnią instalacje i paliw teraz czy miasto czy trasa 10-11l l ale kidyś palił mi mniej .Więc tak dociekam ile ma palić RENIA od 9 do 12-13 to byłby chyba ideał.

mariusz_R25
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-13, 13:33   

a zdażyło się Wam, żeby gość na stacji ne wyłączał dystrybutora, w momencie kiedy słychać zawor ??
ja tak raz miałem na słowacji, gość powiedział, ze sie samo wyłączy, i tak było, zawór było słychać, aż wkońcu coraz wolniej sie lało, i dystrybutor sie sam wyłączył. Ile mogło być wtedy gazu w zbiornkiu, bo napewno wiecej jak 80% ??

Konrado 
Expert
--<=|------|=>--

R25: MB S124 200TE 1991r.
Imię: messi
Wysłany: 2006-05-13, 13:34   

a ten turbo gaz to jest nic innego jak taki zwykly tylko dolewany sie do niego specjalny srodek uszlachetniajacy one sa specjalnie sprowadzane z begii (srodki oczywiscie)
jesli mowimy juz o dobrym zlym gazie no to moge powiedziec tak:
na stacjach STATOIL ten gaz to wolac o pomste do nieba samochod niedosc ze nie chce jechac to jeszcze jakos dziwnie sie wypala szybko
(S)hELL - on zasadniczo sie nei rozni od pozostałych... jedyny myk jaki zaówazylem to można na nim zrobic wiecej kilometrow...
Orlen to taka typowa średniawka...
TEZET gaz calkiem fajny...
CHAMPION mala stacyjka ale u nich jeszcze sie nie zawiodlem....(oni maja z tezetu swoja droga)

a tak posumowujac no to powiem wam tak.... caly ten gaz to jest jeden ..... przeciez on przyjezdza pociagiem do nas zza wschodniej granicy a co najlepsze to jest tak ze wszsystkie te stacje orleny, shelle itp itd biora z jednego zrodla tylko wagony sie zmieniaja....wiec komu trafi sie lepszy wagon te ma lepszy gaz:)

kicek 
Spełniony forowicz

R25: 2165 TX, B29E 1990r
Wysłany: 2006-05-13, 13:48   

Mi kiedyś do butli 80l facet wlał 75 litrów gazu, najlepsze jest to że gazu nie wyjeździłem do końca czyli jeszcze parę litrów powinno być,
zwykłe oszukaństwo, kilometrów zrobiłem mniej więcej tyle co zwykle czyli wtedy gdy na pusto wchodzi mi 65-66 litrów
więcej na tej stacji już nie tankowałem ;) złodzieje!

soki 
Kawaler

R25: 2.0, GTS, 1990, b297, j6r 706
Wysłany: 2006-05-13, 16:29   

moja renia tak po miescie to od 11 do 12 pali
ale jak ostatnio przemiezalem trase Poznań - Suwałki to mi wyszlo niecale 9 literkow
no ale jaki ja mam silniczek :)
mniej pali na trasie ale koszty i tak rosna bo mi wiecej oleju wciaga :cry:

Suvis 
Starszy starszak

R25: baccara, 2,5 Turbo V6, 91r
Wysłany: 2006-05-13, 17:30   

zależy jak jeździsz.. jeżeli przyciśniesz to 15 po mieście na pewno.

mariusz_R25
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-15, 22:59   

no po mieście to sie zgodze ze tyle może zjeść, bo noga cieżka,
ale najsmutniejsze jest to ze na trasie też tyle lubi ze zbiornika zabrać.
Ważne ze jeździ, i ostatnio nic nie robiłem przy niej mechanicznie, choć łożyska sie upominają o wymiane :)

Odpowiedz do tematu