:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: HasÅ‚o:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
R19 skrzynia AD4
Autor Wiadomość
gzara 
Fachowiec

R25: 2,0 txe 1991
WysÅ‚any: 2012-08-14, 19:35   R19 skrzynia AD4

Witam
Posta zamieściłem też na pikurze i R19 ale w sumie to jest bliźniacza konstrukcja do AR4 choć czujnik położenia przepustnicy jest inny.
Mam R19 z automatem, który czasem szwankuje (nie zmienia biegów) po pożyczeniu XR25 wyszło że winny jest potencjometr położenia przepustnicy. Raz pokazuje dobre wartości a raz inne mianowicie skala jest do 99,5 normalna praca to przy przepustnicy zamkniętej ok 88-92. Gdy pokazuje złą wartość to i druga granica (Wraz z dodawaniem gazu wartości maleją) od prawidłowych 02 do 50. To tak jakby cała skala się przesuwała w górę. Starałem się zauważyć jakieś czynniki co na to wpływają ale nie znalazłem wspólnego mianownika, jest to tak losowe jak deszcz w górach. Zimny, ciepły, rano, wieczorem nie ma znaczenia. Czasem pomaga zdjęcie wtyczki ale też nie zawsze.

Czy może być że ten czujnik się jakoś elektryzuje? Kolega co ma Volvo oglądał go i stwierdził że nie jest bardzo wytarty (drapią po nim takie ząbki)

Tombog 
Administrator
Wszechstronny laik

R25: V6i B29F AR4 R12
ImiÄ™: Francuzeczka
SkÄ…d: Lublin/Warszawa
WysÅ‚any: 2012-08-14, 23:39   

Czy pomiarów dokonywałeś na postoju, dodając tylko gazu i patrząc co się dzieje z czujnikiem, czy podczas jazdy i porównując z zachowaniem skrzyni ? Rozmawiając przez telefon, stwierdziłeś że XR25 nie chciał się dogadać z klimą. Może walizka jest walnięta ?

-------------------------------------------------------
Przed rozmowÄ… ze mnÄ… skontaktuj siÄ™ z lekarzÄ… lub farmaceutem

gzara 
Fachowiec

WysÅ‚any: 2012-08-15, 03:02   

Pomiarów dokonywałem i na postoju i w trakcie jazdy. Komunikacja z walizką jest bardzo dobra. Wykasowuje błędy (czasem pojawia się hydrauliczny) można nauczyć przepustnicy (akurat jak działa potencjometr) itd.

MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
SkÄ…d: GrudziÄ…dz/Pszczyna
WysÅ‚any: 2012-08-15, 11:48   

Jeśli jest to podobny typ potencjometru co w R25 , to sprawa jest tam dość skomplikowana.
Trzeba by go było pomierzyć omomierzem.
W R25 potencjometr ma wartość 5kohm , ale .....
Jego ślizgacz porusza się po dodatkowej ścieżce oporowej o wartości 2 kohm co w rezultacie daje odczyt na omomierzu w skrajnym położeniu ok. 7kohm , a w przeciwnym ok . 2 kohm .

Musisz zaopatrzyć się w omomierz ( najlepszy analogowy , nie cyfrowy ) i zobaczyć czy potencjometr przerywa .
Mogę dla ułatwienia zrobić prosty schemat samego potencjometru i metody jego pomiaru .

gzara 
Fachowiec

WysÅ‚any: 2012-08-15, 13:55   

Potencjometr wyglada inaczej niż w R25, do osi przepustnicy są przyczepione pazurki które drapią po ścieżkach na płytce, która jest też dekielkiem. Odczyty mam z walizki, nie wiem co dokładnie ona mierzy ale są dwa pomiary jeden jest normalny a drugi to wartość przetworzona, nie ma nic więcej napisane. Otyle o ile na normalnym wartości się zmieniają (tylko zakres przesuwa się w górę) tak wartość przetworzona przy świrującym zatrzymuje się na 6 i tyle

MaciejR21 
Specjalista

WysÅ‚any: 2012-08-15, 14:26   

Budowa może być inna ale zasada działania zapewne jest taka sama.
Walizka na nic się tu przyda bo nie pokaże Ci ona małych przerw z czujnika bo między czujnikiem a walizką jest kuuuuupa drogi .
Poza tym w sterowniku skrzyni jest układ przeciwzakłóceniowy na wejściu czujnika który powinien eliminować takie mikro przerwy ( dla porównania są to trzaski potencjometru w sprzęcie audio ).
Po podłaczeniu potencjometru pod analogowy omomierz będziesz widział dokładnie czy wskazówka wędruje równo z kręceniem czujnika , czy też ma jakieś gwałtowne skoki , co by świadczyło o przerwach.

gzara 
Fachowiec

WysÅ‚any: 2012-08-24, 21:02   

Nie mam na razie skąd wziąść omomierza, ale po wyjęciu widać jakby kreskę na jednej ścieżce, Aczkolwiek z drugiej strony czujnik działa jak chce tzn. teraz przez około 200km działał prawidłowo, po wyjęciu go i włożeniu przez jakiś czas działa prawidłowo. Czy możliwe jest aby on zbierał jakieś napięcie z silnika i się elektryzował czy coś. Pamiętam jak Blondas kiedyś miał problem ze skrzynią i musiał wymienić świece na takie z rezystorem. U mnie świece są inne niż powinny być do tego jedna jest zupełnie inna z małym gwintem :0 Zamówiłem już świece jak na deklu.

MaciejR21 
Specjalista

WysÅ‚any: 2012-08-25, 12:04   

Jakiś czas temu założyłem nie najtańsze kable WN do Baccary i obecnie jeździ ona na starych kablach , a nowe leżą w pudełku .
Na nowych gaz świrował tak że nie dało się w normalny sposób utrzymać silnika na wolnych obrotach a co dopiero jeździć.
Być może coś jest nie tak z WN, ale raczej stawiałbym na kable niż świece.
Kup sobie to: http://www.hotair.pl/sklep/details/592
Jeśli potencjometr przerywa to ten preparat pomoże , przynajmniej na jakiś czas.
Wystarczy że w taki nie zakonserwowany potencjometr dostanie się wilgoć i zaczyna on "trzeszczeć" niemiłosiernie ( porównanie do sprzętu audio )

gzara 
Fachowiec

WysÅ‚any: 2012-08-27, 14:07   

Jeszcze takie jedno spostrzeżenie, czasem na luzie wskazania potencjometru się zmieniają. Skaczą sobie raz w dół raz w górę, tak jakby nie wiedział na jakiej wartości się zatrzymać.

MaciejR21 
Specjalista

WysÅ‚any: 2012-08-27, 20:05   

Mogą to być zaśniedziałe styki na drodze komputer- potencjometr , zimne luty w komputerze ale to bym raczej wykluczył ( wystarczy dobrze ostukać komputer np. uchwytem od dużego śrubokrętu , albo tak jak pisałem zużyta/ zanieczyszczona ścieżka potencjometru.
Nie wiem jak w R19 ale w R25 część ścieżek potencjometru jest wykonana srebrem i w żadnym wypadku nie można go myć np. izopropanolem ani niczym agresywnym bo zmyje to ową część ścieżek i potencjometr będzie do wyrzucenia.
Suwak ptencjometru odczytuje napięcie na jego ścieżce , jeśli nie ma tam idealnego kontaktu to to napięcie skacze ( trzaski.....audio itd...) i te własnie zakłócenia widzisz na ekranie XR.
W skrajnych przypadkach to tak żużytego potencjometru , można dorobić tłumik zakłóceń z jednego kondensatora i bodajże jednego rezystora.

Zulus 
Fachowiec
| PIKUR |

R25: Turbo-DX B290 '91
ImiÄ™: Renia
SkÄ…d: Siedlce
WysÅ‚any: 2012-09-04, 21:16   

Do czyszczenia potencjometrów polecam środek o nazwie "Kontakt PR" do nabycia w sklepach elektronicznych dedykowany do takich celów. Sądząc po opisie wszystko wskazuje na "trzaski" z potencjometru i tak jak Maciek napisał walizka wcale nie musi wykazać szybkich zakłóceń.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu