Automatyczne skrzynie biegów cieszą się coraz większym powodzeniem wśród właścicieli samochodów w Polsce. By właściwie eksploatować samochód z „automatem”, trzeba przestrzegać kilku zasad.W tego rodzaju skrzynie przekładniowe wyposażone są samochody luksusowe i coraz częściej pojazdy klasy średniej. Mimo niewątpliwych zalet przekładnie automatyczne nie rozpowszechniły się w Europie. Na Starym Kontynencie panuje bowiem przeświadczenie, że takie skrzynie przekładniowe są przyczyną zwiększonego zużycia paliwa i częściej ulegają awariom.
Jak wskazuje praktyka, argumenty te w przypadku nowoczesnych konstrukcji nie mają uzasadnienia. Komfort jazdy pojazdem z przekładnią automatyczną jest wysoki i do rzadkości należą przypadki, by użytkownicy samochodów z taką przekładnią przy zakupie nowego samochodu wybierali skrzynię manualną. By właściwie eksploatować automatyczną skrzynię przekładniową, trzeba przestrzegać kilku zasad.
Dbaj o poziom oleju
W nowoczesnych samochodach ze skrzyniami automatycznymi coraz rzadziej spotyka się bagnetowy wskaźnik poziomu oleju, rzadko również stosowane są elektroniczne czujniki. Jak więc kontrolować poziom oleju? Przede wszystkim czynność ta powinna być dokonywana w wykwalifikowanym warsztacie. Ponadto we własnym zakresie trzeba obserwować, czy w miejscu parkowania samochodu nie ma śladów wycieku oleju.
Warto też zwrócić uwagę, czy na tylnej części samochodu nie ma drobnych tłustych plam, które są następstwem wycieku podczas jazdy. Gdy poziom jest zbyt niski, temperatura oleju i innych części skrzyni wzrasta. Powoduje to przyspieszone zużycie elementów skrzyni i starzenie się oleju. Przy bardzo niskim poziomie oleju mogą występować chwilowe zaniki ciśnienia, co może prowadzić do bardzo szybkiego zniszczenia skrzyni biegów.
Właściwie używaj skrzyni przekładniowej
Zabrania się holowania samochodów ze skrzyniami automatycznymi. Gdy silnik nie pracuje, nie są one smarowane. W przypadku awarii należy skorzystać z pomocy drogowej. Jeśli jesteśmy jednak zmuszeni do holowania pojazdu, pamiętajmy, że im mniejsza prędkość jazdy i im mniejszy dystans do pokonania, tym lepiej dla automatu.
Nie włączaj biegów, gdy silnik ma wysokie obroty
Taki błąd często popełniają młodzi kierowcy, którzy włączają bieg (do przodu lub do tyłu) w momencie, gdy silnik ma podwyższone obroty. Siła uderzenia potrafi być tak duża, że powoduje mechaniczne uszkodzenie skrzyni.
Umiejętnie holuj przyczepy
Holowanie przyczep i jazda z dużym obciążeniem dla niektórych typów skrzyń biegów może być dużym wyzwaniem. Warsztaty zajmujące się automatycznymi skrzyniami biegów w północnej Polsce przeżywają w okresie letnim istne oblężenie. Taka eksploatacja powoduje szybkie rozgrzewanie się oleju i utratę właściwości smarujących.
Dbaj o ogólny stan samochodu
Szczególnie ważne jest, by sterowniki (np. silnika, układu ABS, klimatyzacji, komputera pokładowego i innych) działały prawidłowo. W czasie jazdy wszystkie te sterowniki współpracują ze sterownikami skrzyni biegów. Należy zwrócić szczególną uwagę na poprawność montażu instalacji gazowej. Źle zamontowana instalacja gazowa powoduje zakłócenia w pracy skrzyni biegów, a niekiedy jest przyczyną jej awarii. Trzeba też unikać przypadkowego uszkodzenia miski olejowej skrzyni.
Nawet pozornie niewielkie wgniecenie może spowodować przytkanie wlotu do filtra oleju i spadek ciśnienia oleju. Jest to bardzo częsta przyczyna awarii skrzyni automatycznej. Gdy wystąpią jakiekolwiek zastrzeżenia do pracy skrzyni, trzeba natychmiast zgłosić się do wyspecjalizowanego zakładu.
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Ostatnio zmieniony przez Tombog 2009-12-11, 06:50, w całości zmieniany 1 raz
Lipidor nie rozumiem ...... czy automat czy manual ,o jedno i drugie należy dbać. Nie dbanie o poziom oleju w manualu też spowoduje zniszczenie elementów.Tak,że przesrane ma ten ,który kładzie "lachę " na podstawowe warunki eksploatacji i to bez wyjątku czy ma automat czy manual. A komfort jazdy automatem jest o wiele wyższy niż manualem.
VelSatis lub Discovery w automacie to może być miłe.
Sam artykuł jest dość kiepski merytorycznie na poziomie porad z Auto Świata , bo niezależnie
jakie mamy auto i jaką skrzynię to jak nam gubi olej to nie jest to normalny objaw.
_________________ RENAULT 25 V6 -1992 150KM
RENAULT Clio RL 1.2 -1994 54KM
Audi A6 1.8T -1997 -150KM
GAZ 2571 -Gazela -1997 101KM
Renault RAPID 1.9D -1994 65KM
Witek S mój tato ma Vel Satisa i bardzo często nim jeżdze. Skrzynia zachowuje się tam bardzo dobrze i ojciec, i ja jesteśmy zadowoleni. Polecam wszystkim automata i zdania nie zmienie. A że może się coś zepsuć to przecież każdemu może się przytrafic. Trzeba dbac i korzystać z radości jazdy automatem . Naprawde super
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2009-12-11, 22:56
Ja już nie raz wspominałem że automat jest jak media markt .... nie dla idiotów.
To nie jest przekładnia do pąłowania z pod świateł czy ciągłych kick-downów żeby sie popisać.
Można tez czasami przypałowac ale bez przesady.
Poza tym nie raz też pisałem że automat w R25 sprawia wrażenie przymulenia samochodu , ale to rzecz oczywista. Przy silniku V6 , bieg pierwszy jest w zasadzie symboliczny i zmienia sie na drugi już przy 1500obr. Cała więc moc silnika rozozona jest na IIIbiegi . Nic więc dziwnego że nie jest to tak zrywna przekładnia jak manualna gdzie moc silnika jest rozłożona na 5 biegów i na każdym mozna w zasadzie deptac silnik do czerwonego pola.
Więc albo wygoda albo szaleństwo ale do tego drugiego polecałbym jakiś mniejszy samochód np. R21 Turbo , ostatecznie 25 Turbo choć uzym samochodem kiepsko sie " szaleje" i nie do tego został on przewidziany .
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Witek- Dyskoteka - i to jeszcze w automacie jest dobra do....no właśnie-do szpanowania pod dyskoteką. A wołem roboczym to jest superpatrolsuper
_________________ Moja jest tylko racja,bo to Święta Racja.
A nawet jak jest twoja,to moja jest mojsza niż twojsza,bo moja racja jest najmojsza i tylko ja ją mam.
( Dzień Świra )
-ponoć życie zaczyna się po 50-tce,..no może
po dwóch..
R25: 2,0 txe 1991 Pomógł: 11 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 1354 Skąd: Nałęczów
Wysłany: 2009-12-13, 12:36
Automat to podstawa w aucie Fakt aby podnieść adrenalinkę to nie bardzo się nadaje i poprostu szkoda. Ale można przecież kupić sobie do tego taniutkie sportowe autko i je pałować a z automatu cieszyć się na co dzień. Mi chodzi po głowie R11 turbo ale strasznie ciężko kupić w PL a do tego aby stan był jeszcze w miarę możliwy to już wogóle mission imposible. Najlepsza opcja duże auto z automatem, i mały sportowiec do szaleństw jak clio 16v
(...) A komfort jazdy automatem jest o wiele wyższy niż manualem.
Mnie to mowisz, Skorpion? Mieszkam w samym srodku wielkiej p...nej aglomeracji jaka jest Paryz i okolice. Codziennie jezdze w tych cholernych korkach, gdzie przejechanie 8 km moze zajac godzine czasu (Boulevard Péripherique de Paris - najbardziej obciazona droga we Francji) i wtedy o niczym innym nie marze jak o automacie. Dochodziło do tego ze prowadziłem na stojaco (Peugeot Boxer) z powodu bolu w lewym kolanie od cholernego sprzegła. A pierwszy raz doceniłem automat w Niemczech w lutym 1995 roku jak wjechałem w miasto trzymajac telefon przy uchu
W swojej poprzedniej wypowiedzi moze troche zbyt dosadnie, ale za to bardzo krotko wyraziłem, ze eksploatacja automatycznej skrzyni biegow nastrecza troche wiecej ograniczen i obowiazkow (korzysci sa ewidentne). Przynajmniej w Renault i z tamtego okresu.
_________________ Prawdziwy mężczyzna sika do umywalki.
Tak sobie myślę o jeszcze jednej rzeczy .
W skrzyni manualnej mamy do czynienia z obsługą sprzęgła i szansą jego spalenia itp.
Czyli osoby chwalą zwykła skrzynię ale nie przyznają się ,że np w ciągu 3 lat 2 razy spaliły sprzęgło w automacie to raczej nie jest do zrobienia.
Pamiętam 4 lata temu jak kupowałem Renię to wiele osób bardzo wiele mówiło co to za wynalazek ,że się psuje i ogólnie tragedia sami wiecie.
Teraz zrobiłem z 70 tys na nic nie narzekam i z złośliwa satysfakcją dogaduje znajomemu co ma mazdę 626 z 2005r "podobno się nic nigdy nie psuje " jak tylko muszę go holować bo różne rzeczy przestają mu działać i pani rdza zaczyna zjadać autko za ponad 25 tys
_________________ RENAULT 25 V6 -1992 150KM
RENAULT Clio RL 1.2 -1994 54KM
Audi A6 1.8T -1997 -150KM
GAZ 2571 -Gazela -1997 101KM
Renault RAPID 1.9D -1994 65KM
W automacie też zdarza się "przysmarzyć" tarczki sprzęgłowe w poszczególnych koszach, ale to spowodowane jest jak wyżej już było powiedziane niedbałością o podstawowe zasady eksploatacji ,lub mieć niesamowity "talent" aby zrobić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum