:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Olej silnikowy do auta z LPG
Autor Wiadomość
nicki16 
Raczek

Wysłany: 2014-04-24, 14:17   Olej silnikowy do auta z LPG

Witam, mam samochód z instalacją LPG i mam pytanie do bardziej "obeznanej" części społeczeństwa tego forum. Otóż jaki olej polecacie do samochodów na gaz. Czytałem trochę i natrafiłem na ten artykuł http://www.filterki24.pl/...ilnikowy-do-lpg w którym można przeczytać że stosowanie oleju specjalnie przystosowanego do LPG jest mało sensownym rozwiązaniem. Zatem mam pytanie jak wy uważacie? Może macie doświadczenie jakieś z tego typu sprawami?

Busiek 
Fachowiec

R25: 2,0 TXI, J7R 726, B294, 1991 (grudzien)
Imię: Olimpijka
Wysłany: 2014-04-24, 16:12   

Ja jak miałem Rekina to lałem olej normalny, Elfa 15W40 Sporti. I auto przejechało na gazie prawie 150 tys. km. Pewnie gdyby nie wypadek to dalej by jeździło i jeździło :).

lucjan 
Kandydat na znawcę

R25: R25 TX 2,2 J7TA732 KAT B/G 1992
Wysłany: 2014-04-24, 19:01   

Ja stosuję MOBIL SUPER 1000 15W40 jest dostępny w 5 L pojemnikach i jest w miarę tani i w-g mnie jest to dobry olej nigdy nie dolewam pomiędzy zmianami oleju.

Mając fiata 125 stosowałem olej superol też jeżdziłem na LPG .
A jako ciekawostkę dodam że exploatując Warczybuga do mieszanki stosowałem też superol.
Nigdy nie było żadnych nagarów na tłokach i na świecach.
Idealnie rozpuszczał się w etylinie wystarczyło tylko do litrowej butelki oleju dolać do pełnej butelki etyliny rozmieszać i wlać do zbiornika.
Superol był dwukrotnie tańszy od Mixolu a superolu miałem zawsze pod dostatkiem :D

maciek 
Starszy starszak

Wysłany: 2014-04-24, 19:38   

najważniejsze to aby go zmienac na czas,oczywiscie razem z filtrem.dobrze aby na miarce bagnetu było go ok 60 -70procent.wiecej nie bo cisnienie moze wypchnac uszczelniacze.wiadomo ze naqsze renie powinny juz jezdzic na minerałach.ja lałem rózne oleje,najbardziej uznawałem texako i mobil,ale tez i elf.do oleju dolewam od lat srodka kiedys znanego pod nazwa militec,a teraz motor life,uzywam go od lat 90,jest super uszlachetniaczem musze to stwierdzic mimo mego sceptycznego nastawienia do tego typu srodków.podsumowując najwazniejsza jest regularna wymiana,wtedy nawet pod pokrywa zaworow nie znajdziece nagaru...

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2014-04-25, 06:01   

maciek napisał/a:
nawet pod pokrywa zaworow nie znajdziece nagaru...

ogólnie jak się jeździ na gazie to silnik jest czystszy - nagaru się nie znajdzie

$SKORPION$ 
Znawca
Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2.9, V6 Injection, B29F, 1990 automat
Wysłany: 2014-04-25, 08:42   

Adam napisał/a:
maciek napisał/a:
nawet pod pokrywa zaworow nie znajdziece nagaru...

ogólnie jak się jeździ na gazie to silnik jest czystszy - nagaru się nie znajdzie

Teraz to co napisał Maciek nabrało "mocy urzędowej" bo zostało potwierdzone.

Ale nikt nie napisał,że elektrody świec przy jeździe na gazie mają kolor jasno-beżowy i stwierdzenie ,że któraś nie działa jest niemożliwe wykręcając i sprawdzając kolor. Na benzynie "nie paląca" elektroda świecy jest czarna i mokra.

Jak widzę posty zaczynają odbiegać od tematu ,w którym jest pytanie o olej silnikowy stosowany do jazdy na gazie.
Jeżdżę na gazie już od 2009 roku i ,żadnego "specjalnego" oleju nie stosowałem i nie stosuję.
Obecnie jeżdże już na oleju mineralnym.

$SKORPION$ Każdego dnia w moim życiu zmuszony jestem dodać kogoś do listy ludzi,którzy mogą mnie po prostu: POCAŁOWAĆ W DUPĘ
Ostatnio zmieniony przez $SKORPION$ 2014-04-25, 08:50, w całości zmieniany 1 raz  

Witek S 
Starszy starszak

R25: 2.8 Renault 25 V6 1992
Imię: Furia Grubaska
Wysłany: 2014-04-25, 09:02   

Dawno dawno temu w czasach Żuków, Nys oraz Polonezów z LPG widywałem taki olej dedykowany do silników z LPG nawet na stacjach paliw.
Z czasem to chyba zdechło.Może ten dedykowany miał "inaczej" lepiej smarować lub lepiej odprowadzać ciepło ?
Używałem go wieki temu w AUDI 80 lpg a później w RENAULT 25 lpg już zwykłego Mobil pół-syntetyk różnicy nie widziałem.
Silnik napędzany LPG nie brudzi oleju , olej nawet po roku czy 2 latach intensywnej eksplantacji wygląda jak przed chwilą nalany.Paliwo LPG jest dużo czystsze od benzyny + 2 filtry po drodze i mamy rozwiązanie zagadki.
Całkiem inaczej niż w silnikach diesla gdzie nawet po zalaniu wygląda jak smar z lokomotywy Gagarin.
GAZ 2571 -Gazela -1997 101KM
Renault RAPID 1.9D -1994 65KM

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2014-04-25, 10:19   

$SKORPION$ napisał/a:
Jak widzę posty zaczynają odbiegać od tematu ,w którym jest pytanie o olej silnikowy stosowany do jazdy na gazie.

widzę, że ktoś mnie nie zrozumiał. Tłumaczę więc, że chciałem napisać, że bez względu na jakim oleju by nie jeździć, to przy jeżdżeniu na gazie silnik ogólnie jest czysty, bez nagaru. Dziękuję

$SKORPION$ 
Znawca
Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2.9, V6 Injection, B29F, 1990 automat
Wysłany: 2014-04-25, 15:05   

Adam napisał/a:
to przy jeżdżeniu na gazie silnik ogólnie jest czysty

Ale to wcześniej napisał Maciek,a Ty jak zwykle musisz potwierdzić to, co ktoś napisał wcześniej.Czyli walnąłeś dubla nic nowego nie wnoszącego do tematu. Ale rozumiem ,że bez Twojego potwierdzenia, wcześniejszy post byłby mało wiarygodny.

$SKORPION$ Każdego dnia w moim życiu zmuszony jestem dodać kogoś do listy ludzi,którzy mogą mnie po prostu: POCAŁOWAĆ W DUPĘ

maciek 
Starszy starszak

Wysłany: 2014-04-25, 17:47   

jest w tej chwili na rynku lotos gaz,zalecany do aut z lpg..w niektórych olejach po ich przegrzaniu,lub braku wymiany na czas rozpadaja sie molekuły smarne i to własnie rozpad owych czastek powoduje zazwyczaj powstawanie nagaru..ja wymieniam minerał co 8tys,silnik jak lustro.v6 z uwagi na napinacz hidrauliczny lubi cos rzadszego np półsyntetyk,regularna wymiana,i ponad pół stanu na bagnecie..przy słabszym cisnienu w starszych zmeczonych silnikach mozna dolac troche przekładniowego,pomaga ale po rozbraniu z czasem silnika widac specyficzny kolor-nalot i ciezko go doczyscic.duga sprawa ze gdy sie mało jezdzi olej nalezy wymienic max co 2 lata,pózniej taci on swoje wartosci smarne

MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
Wysłany: 2014-04-26, 09:48   

Zarówno olej do LPG jak i świece do LPG to czysty chwyt marketingowy . Producenci zdają sobie sprawę że samochodów zasilanych gazem jest mnóstwo , czemu więc by mieli tego nie wykorzystać.

peter9318 
Dzidziuś

Wysłany: 2015-01-29, 11:40   

Zgadzam się z przedmówcą w 100%. Ja leję normalnie Castrola Edge 5W30, bo mam źródło raczej oryginalnego + zwykłe świece bosch do danego samochodu i nic się strasznego nie dzieje.

odiz 
Starszy starszak

R25: 1995,GTS,B297,1984
Imię: żaba
Wysłany: 2015-01-29, 18:23   

J6R na gaźniku jeździł na 15W40 - zalecany !!! .Miałem książkę renault-tam -wymiana oleju co 7.5 tyś km. Co 15 tyś wymiana oleju i filtra.Hmm - książkę w rękę-niech tłumaczy(z holenderskiego na zwykły). Tak ma być 2 wymiany oleju 1 filtra. Po 2-3 latach od kupna spotkałem gościa co pracował w fabryce i bawił się w serwisowanie. Stwierdził że teraz są lepsze oleje i żebym robił co 10 tyś i olej i filtr. Tak robiłem. Po 350 tyś zamontowałem gaz-wcześniej regulacja zaworów.Mechanior oczarowany stanem ,,klawiatury,, taką czysta !!! . Na mineralnym ładnie chodził-od wymiany -do wymiany 1 litr na dolewki-ale wycieki też miałem. Wczoraj zadzwoniłem do kolejnego posiadacza tego auta-ma 802 tyś i dalej śmiga.Dalej na ELFie 15W40. Hmm -ale ~280 tyś zapakowałem do oleju Nulon-pamiętacie?ten specyfik na bazie teflonu przy wymianie oleju.5 tysi jeszcze raz i 10 tysi jeszcze raz . I sam odczułem że silnik chodzi ciszej, lepiej się zbiera i mniej pali. Filtra mi nie zablokowało a parametry poprawiły się ale po około 3-4 tyś km. Twierdzę -olej - sprawdzony - świece - NGK - w moim przypadku(R 25 -ale i Espace 2 TYLKO NGK-Bosch NIE) 4 cnotki ustawiłem na 0.8 przerwy i 20 km - O.K potem wypadały mi zapłony . Znowu stare NGK śmigały jak złoto. Się kiedyś mówiło ,, świece PAL wyje...... w dal aa Bocha to jej brosza :D - coś w tym musi być . Poziom i wymiana - tego się trzymaj-a wymiana nie więcej niż 15 tysi

lucjan 
Kandydat na znawcę

R25: R25 TX 2,2 J7TA732 KAT B/G 1992
Wysłany: 2015-01-29, 18:39   

$SKORPION$ napisał/a:
Jeżdżę na gazie już od 2009 roku i ,żadnego "specjalnego" oleju nie stosowałem i nie stosuję.
Obecnie jeżdże już na oleju mineralnym.

Ja od kiedy przesiadłem się z ..warczybuga..na czterosów zacząłem jeżdzić na LPG i tak robię do dzisiaj :D
Swoją Renatkę zakupiłem w 2001r i od razu zamontowałem instalację gazową,od początku stosuję mineralny olej 15w40

peter9318 napisał/a:
Ja leję normalnie Castrola Edge 5W30,

Zareklamuj się jaką Renatkę posiadasz :?: :?: :?:

Ja dzisiaj wymieniłem olej na taki

peter9318 
Dzidziuś

Wysłany: 2015-02-05, 09:54   

lucjan napisał/a:
Zareklamuj się jaką Renatkę posiadasz

Jeszcze żadnej, obecnie jeżdżę VW Borą, ale skuszony pozytywnymi opiniami o 25-tce zwłaszcza o ponadprzeciętnym komforcie, zacząłem szukać takiego samochodu, ale ciężko o dobry egzemplarz. Nie razi mnie to, że będzie starszy od obecnego, bo lubię eksperymentować z autami. Chciałbym znaleźć przyzwoity egzemplarz, doprowadzić do stanu świetności i cieszyć się jazdą. Nie przepadam za nowszymi autami, za dużo elektroniki, która się psuje i ogranicza kierowcę.

Odpowiedz do tematu