:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: MaciejR21
2011-05-15, 20:38
silnik 2.8 v6-gasnie na gazie
Autor Wiadomość
reno 
Raczek

Wysłany: 2010-11-11, 23:30   silnik 2.8 v6-gasnie na gazie

Witam Wszystkich mam espace z silnikiem 2.8 v6 Posiadam taki silnik i spalanie wychodzi bardzo duże w granicach 20-24 litry na 100km. Mam instalację sekwencyjna staga 300, wtryskiwacze Magic Jet, na gazie przejechane około 15 tyś. Nie wiem czy to spalanie jest w normie, zważywszy na pojemność czy ja mam coś nie tak z gazem. W moim mieście niema jak do tej pory stacji diagnostyki gazowej, w której by mi powiedziano co jest z moim autem. Każde odwiedziny w warsztatach kończ się inną diagnozą. Czytałem na forum o problemach z naszymi silnikami, i z wtryskami Renix, które są w naszych modelach i nie za bardzo chcą działać z sekwencją .Mam pytanie czy ktoś z Was kto ma ten silnik i taka inst. może opisać ; ilość spalania,,zachowanie na gazie,,jakie ma podzespoły w swojej inst.,ponieważ może ja mam coś nie tak z konfiguracją w mojej inst., dobranie podzespołów t.j komp, wtryski i.t.d Ja moje auto kupiłem w Łodzi i tam tez inst. była zakładana. Nie ma możliwości na podjechanie na przegląd. Główną bolączka jest gaśnięcie na skrzyżowaniu, po wciśnięciu sprzęgła, nie zawsze ale często, i nierówne obroty na luzie[na gazie]. Ostatnio wymieniłem sondę lambdę , świece,czujnik temperatury powietrza dolotowego, filtr powietrza. Jak włącze w aucie zapłon to świeci się kontrolka [/\/\/\] tak wygląda,jak zapalę to gaśnie-przed wymianami tych podzespołów które wymieniłem to świeciła też na zapalonym silniku. Prosił bym o poradę Pozdrawiam!!!

$SKORPION$ 
Znawca
Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2.9, V6 Injection, B29F, 1990 automat
Wysłany: 2010-11-11, 23:35   

Teraz jest prawidłowo ,że kontrolka gaśnie.

$SKORPION$ Każdego dnia w moim życiu zmuszony jestem dodać kogoś do listy ludzi,którzy mogą mnie po prostu: POCAŁOWAĆ W DUPĘ
Ostatnio zmieniony przez $SKORPION$ 2010-11-11, 23:37, w całości zmieniany 1 raz  

reno 
Raczek

Wysłany: 2010-11-13, 20:55   

Witam mam prośbę o jakąś poradę , związku z tymi pytaniami w moim poście . Jeśli by ktoś miał jakiś pomysł to bym był wdzięczny.Pozdrawiam!!!

MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
Wysłany: 2010-11-13, 23:15   

Przede wszystkim to napisz jak silnik zachowuje się na benzynie ??
Kiedy zaczęły się te problemy ??? W jakich okolicznościach ???

A prawdę mówiąć ładowanie do silnika 2 zaworowego ( na cylinder ) gazu sekwencyjnego jest nieporozumieniem. Oczywiście jest jeden plus a mianowicie brak zwężki w dolocie i tym samym przy pełnym otwarciu przepustnicy , czyli gaz do dechy , silnik zbiera się lepiej.
Niestety nasze silniki nie posiadają benzynowego wtrysku sekwencyjnego , tylko zwykły wtrysk wielopunktowy co oznacza że wszystkie wtryskiwacze są otwierane w tym samym momencie na ten sam czas, więc taka instalacja sekwencyjna nie jest wykorzystana. Może kiedyś się skuszę żeby poeksperymentować ale na razie brak czasu :].

reno 
Raczek

Wysłany: 2010-11-17, 19:37   

Witam co do mojego gazu t.j do instalacji sekwencyjnej to ja już kupiłem auto z instalacją, więc nie miałem wpływu co do wyboru. Od początku po zakupie podczas powrotu do domu miałem problemy z gazem, auto szarpało a nie jechało nie mogło wyrównać obrotów podczas jazdy. Nawet gdy dodawałem delikatnie gazu to miał turbo dziurę a za chwilę zryw na pełną moc, ale jakoś dojechałem. Po wymianach; sonda lambda, świece, czujnik położenia przepustnicy, czujnik temperatury powietrza dolotowego, filtr powietrza, przeczyszczenie przepustnicy. akumulator, czyszczenie silniczka krokowego. Po tych wymianach samochód powoli wrócił do sprawności, na benzynie chodzi OK, ma moc nie dusi go, obroty delikatnie falują ale nie znacznie,nie gaśnie. Natomiast na gazie ma takie napady jest słabszy wyraznie , nie zawsze ale często gaśnie na wolnych obrotach[dojazd do skrzyżowania] obroty utrzymują się na poziomie około 1100 obr. i nagle zadławienie i spadają do 400-500 i powracają do 1100 lub zgaśnie. Po uruchomieniu zimnego silnika na benzynie , auto chodzi na ssaniu po chwili ssanie rozłącza się i obroty około 800- 900 obr. pracuje ładnie po przełączeniu się automatycznie na gaz silnik zadławia się chwilowo i przygasa wtedy podczas jazdy odpuszczam gaz i dodaję bardzo delikatnie. Samochód powoli wchodzi na obroty i jedzie dalej [te objawy nasilają się jak jest zimno] ponieważ latem miał takie objawy ale lżejsze, a nieraz przełączył się bez problemów i jechałem nie wiedząc kiedy to nastąpiło. Nie wiem co z tym fantem robić, po wizycie na stacji gazowej diagnosta powiedział że mam bardzo rozbieżne czasy wtrysków paliwa od 0,04 - 0,8 Powiedział że jest coś nie tak ze sterowaniem wtryskami benzyny i nie jest w stanie wyregulować mi gazu . Prosił bym o waszą diagnozę . Pozdrawiam!!! Mam zdjęcia moich podzespołów instal. gaz..tylko nie wiem jak je zamieścić. Ja mam kom. gazowy STAG 300-6, wtryski magic jet, reduktor ZAWOLI-ZETA, i emulator LANDINI RENZO LR 01 podaje te dane może coś jest nie tak z konfiguracją, czytałem na forum że ważny jest emulator chyba powinien być Renix.
Ostatnio zmieniony przez reno 2010-11-17, 20:30, w całości zmieniany 3 razy  

MaciejR21 
Specjalista

Wysłany: 2010-11-18, 00:03   

W tym silniku jest tylko jeden czas wtrysku. Tak jak pisałem każdy wtryskiwacz jest załaczany w tym samym momencie na ten sam czas . Połaczone są one równolegle więc nie wiem o co mogło chodzić gaziarzowi ..... zapewne magikowi - paprakowi bo ktoś kto ma o tym pojęcie by sobie poradził.
Po wymianie czujnika położenia przepustnicy , należało by go wyregulować ew. użyć walizki diagnostycznej XR25 żeby przyuczyć komputer silnika.
Jeśli samochód chodzi na benzynie OK to odpowiedź jest prosta . Spaprany jest gaz...
Instalacja senkwencyjna pobiera sygnał wtrysku benzyny , odpowiednio go modyfikuje zazwyczaj wydłuża jego czas , i podaje ten sygnał na wtryskiwacz gazowy. Jeśli więc benzyna chodzi ok , czyli sygnały do wtryskiwaczy benzynowych docierają prawidłowo , to usterka jest dalej czyli w komputerze gazowym . Możliwe że źle jest wyregulowany reduktor gazu.
W instalacjach II generacji , występuje problem wolnych obrotów i jest proste rozwiązanie żeby to wyeliminować. JEst to o tyle proste że silnik do pracy na gazie potrzebuje w zasadzie tylko iskrę na świecach i czujnik temperatury silnika dla utrzymania odpowiednich wolnych obrotów. Silnik będzie pracował bez wielu czujników , wtryski się kompletnie odłacza i nie ma problemu.
W sekwencji jest niestety inaczej. Za czas wtrysku benzyny ( a więc i gazu po przejściu przez komputer LPG ) mają wpływ wszystkie czujniki podłaczone do komputera silnika i to w zasadzie komputer benzynowy steruje wtryskami gazu ( po obróbce w module LPG ) .
Zrób mały test . Podczas uruchomionego silnika , odłacz wtyczkę czujnika podciśnienia ( zielona ) który jest umieszczony przy lewym kielichu.
Na benzynie silnik powiinien zgasnąć. Przy LPG sekwencyjnym w zasadzie tez powinien zgasnąć bo komputer silnika w tym momencie zamyka wtryski benzynowe a co za tym idzie , i gazowe.

Ciężko jest coś ustalić na odległośc. Przede wszystkim trzeba by było wziąć schemat podłaczenia tej instalacji i przewód po przewodzie sprawdzić czy została ona prawidłowo założona/ podłaczona.
Żmudna robota ale niestety tak to bywa jak się kupuje samochód z LPG . Wszystkie jakie trafiały do tej pory w moje ręce a miały założony gaz ... były do gruntownej poprawki albo do całkowitej przebudowy instalacji.

reno 
Raczek

Wysłany: 2010-11-18, 22:17   

Witam Cię Macieju21 bardzo dziękuję za odpowiedz na mojego posta, byłem dzisiaj u innego gaziarza [z polecenia] z opisu jego diagnozy co prawda na odległość[bez oglądania samochodu] mówił sensownie. Mam do niego podjechać w następnym tygodniu na diagnozę, nie wiem co odkryje ale ja już swoje możliwości naprawienia usterki wyczerpałem. Co mogłem to zrobiłem! Spróbuję jeszcze z tą wtyczką zieloną którą radziłeś i zobaczę co się stanie-mam pytanie mam ją wyłączyć na benzynie cz na gazie? Po tej próbie odpiszę co się działo. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!!!

MaciejR21 
Specjalista

Wysłany: 2010-11-18, 23:28   

Na obu zasilaniach sprawdź . NA benzynie na 100% silnik musi zgasnąć. Na LPG powinien o ile jest to prawidłowo założona instalacja sekwencyjna ;).
Jak pisałem , II generacja nie zgaśnie po odłaczeniu tego czujnika .

reno 
Raczek

Wysłany: 2011-03-08, 21:38   

Witam wszystkich!!! na początku chcę przeprosić Maćka21 za to że nie odpisałem na jego posty w mojej sprawie![ale miałem przeprowadzkę i nie miałem dostępu do kompa] Bardzo dziękuję za wszelka pomoc wszystkim którzy coś podpowiedzieli. Macku21 niedawno sprawdziłem gaz u gaziarza i zdiagnozował go że moje auto nie będzie dobrze chodziło na gazie ponieważ mam nierówne wolne obroty na benzynie co potwierdzam. Auto na benzynie błądzi po obrotach od 700-do 1100. Ostatnio nawet nieraz gaśnie, po chwili takich drgawek chodzi coś równiej a potem znowu przebiera. Gaziarz powiedział że mogę mieć nieszczelność w układzie dolotowymi zasysa lewe powietrze. Mam pytanie czy można jakoś to zdiagnozować tą szczelność układu i gdzie w moim silniku najczęściej występuję nieszczelność? np. uszczelka kolektora, uszczelka pod przepustnicą. Sprawdziłem dzisiaj główną rurę zasilającą powietrze z filtra i znalazłem rozklejenie się tego dekla który nachodzi z góry na przepustnice[ pisze na nim injection v6]. On jest jakby z dwóch połówek i na niego nachodzi gumowy wąż z filtra, i tam po zaciśnięciu opaską przewód gumowy jest mała nieszczelność między nimi, wygląda tak jakby końcówka tego dekla odkleiła się od reszty i ta część która ma wycięcie na opaskę jest pęknięta troszkę i chodzi razem z wężem. Nie wiem czy taka usterka może mieć taką fatalny wpływ na pracę silnika?. Bardzo prosił bym jakąś podpowiedz Dziękuję i Pozdrawiam !!!

MaciejR21 
Specjalista

Wysłany: 2011-03-08, 23:56   

Nie ma wpływu . Silnik powienien pracować równo nawet ze zdjętym dolotem.
Nie wiadomo co czarodzieje od gazu robili z Twoim silnikiem. To że na gazie gaśnie to standard i trzeba wiedzieć co jak odłaczyć żeby było dobrze. Gaazownicy tego nie wiedzą i kombinują z przestawianiem czujnika położenia przepustnicy , w regulacją samej przepustnicy , z podcinaniem przepustnicy a to wszystko ma niestety wpływ na wolne obroty które potem na benzynie nie są prawidłowe. Trzeba by było to wszystko sprawdzić po kolei.
Na początek sprawdź układ WN od cewki do świecy. Może którys cylinder przerywa i stąd wahania obrótów a w V6 cięzko usłyszeć jak jeden z cylindrów pracuje nie równo.
Czujnik podciśnienia i jego wężyk, oraz wąż do serwa hamulcowego i szczelnośc samego serwa. Na tym wężu jest też trójnik z ktorego idzie wężyk do gruchy podciśnienia z której z kolei idzie wężyk do kabiny i doprowadza on podciśnienie do regulacji nawiewów. Jednym słowem sprawdź wszystkie wężyki i połaczenia za przepustnicą.
Dobrze by było mieć też na podstawienie czujnik położenia wału bo on też czasami lubi broić. Pasuje niemal z każdej Renówki z wtryskiem.
Ostatnio zmieniony przez MaciejR21 2011-03-08, 23:56, w całości zmieniany 1 raz  

reno 
Raczek

Wysłany: 2011-03-09, 22:04   

Witam Cię Maćku !!! bardzo dziękuję za szybką odpowiedz ! posprawdzam co będę w stanie i odpiszę. Pozdrawiam i Dziękuję

reno 
Raczek

Wysłany: 2011-05-15, 20:24   

Witam ponownie Wszystkich na tym forum i pozdrawiam!!! Podziękowania dla Macieja 21 za udzieloną pomoc w mojej sprawie! Po rocznych zmaganiach z moim Espace II 2.8 v6 nareszcie chyba pełny triumf-żeby nie zapeszyć! Co do niestabilnych obrotów na PB to okazało się że po wymianie czujnika tem. płynu chłodzącego umieszczonego w termostacie, usterka się naprawiła[ przekłamywał czujnik i ssanie auto. wariowało] Co do inst. gazowej [sekwencji] i braku wolnych obrotów, okazało się że od początku Panowie "Fachowcy-Gazownicy". Schrzanili podłączenie napięcia do sterowania kompa gazowego i przy np. włączaniu świateł postojowych lub mijania auto na gazie falowało i gasło. Był za duży pobór prądu, a na PB chodził OK Ładowanie alternatora sprawdzone też OK Mam nadzieje że to co ja napisałem to komuś pomoże ,przyda się w rozwiązaniu usterek. Dzięki za pomoc i Pozdrawiam!!! Nadal z wielką przyjemnością będę pisał na waszym forum , może ja będę mógł komuś coś podpowiedzieć. Podziękowania dla forumowicza ODIZ który polecił mi Wasze Forum :D :!:

MaciejR21 
Specjalista

Wysłany: 2011-05-15, 20:38   

To dobra wiadomość że samochód działa już jak trzeba. Jak widać ile usterek , tyle przyczyn ich występowania.
Temat jako rozwiązany zamykam. Gdyby była potrzeba ponownego jego otwarcia, prosze o informację na PW.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi