:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: HasÅ‚o:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka instalacja i za ile ?
Autor Wiadomość
ferbi
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-01-31, 22:11   Jaka instalacja i za ile ?

witam wszystkich na forum interesuje mnie zainstalowanie gazu w mojej REGINIE mam silniczek 2,2 cztery cylindry 107 km zostala ona sprowadzona a wiec pojezdzi jeszcze stan jej oceniam na bardzo dobry ale sek w tym ze nie wiem jaka instalacja najlepsza jest do tego silnika i ile orientacyjnie kosztuje . Ostatnie moje pytanie nawiazuje do tego czy da sie przelozyc gaz z jednego auta do drugiego pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony przez Tombog 2007-02-02, 12:45, w caÅ‚oÅ›ci zmieniany 1 raz  

kicek 
Spełniony forowicz

R25: 2165 TX, B29E 1990r
SkÄ…d: Lublin/Warszawa
WysÅ‚any: 2007-01-31, 22:36   

witam,
do twojej reni w zupełności wystarczy instalacja II generacji, koszt takiej instalki to 1500 - 2000zł max, trzeba tylko dbać o układ zapłonowy (świece, przewody WN, kopułka) a wszystko będzie działało jak trzeba,
z przekładką gazu może być kłopot, inny mikser, reduktor, przewody miedziane, emulator itd. trzeba się liczyć z tym, że sporo części może nie pasować i trzeba będzie zakupić nowe,
powodzenia :wink:

Tombog 
Administrator
Wszechstronny laik

R25: V6i B29F AR4 R12
ImiÄ™: Francuzeczka
SkÄ…d: Lublin/Warszawa
WysÅ‚any: 2007-01-31, 22:39   

Najlepszy gaz jaki możesz wsadzić do swej Reginy, to sekwencyjny :D. Niestety każde inne zawsze sprawiać będą problemy. Częste strzały skutecznie pozbawią cię plastikowych elementów dolotowych. Koszty sprawdź w najbliższym zakładzie instalującym to coś. Zbyt często się koszta zmieniają aby podawać coś konkretnego.

Instalację najnormalniej w świecie przkładasz z auta do auta, o ile masz wszystkie kwity na nią i inteligentnego gazownika.

-------------------------------------------------------
Przed rozmowÄ… ze mnÄ… skontaktuj siÄ™ z lekarzÄ… lub farmaceutem

OluÅ› 
Spełniony forowicz
oluÅ›

R25: 2.2GTX,1989;Saf2.2,RN,1993;2,5V6Turbo;Espace2
ImiÄ™: Czarna, Szafa,
SkÄ…d: Lublin/Hvar/Split
WysÅ‚any: 2007-02-01, 02:28   

dodam swoją uwagę dotyczącą gazu... :) Oczywiście - najlepszym będzie wtrysk sekwencyjny..., ale ta cena... :( Czyli II faza nam pozostaje...
Ale co najważniejsze - Zakład który będzie gazował - musi być najlepszy... nie ma mowy o oszczędnościach - one zawsze wyjdą i się upomną o koszty w najmniej odpowiednim momencie... I wiem co piszę - znam to po swoich doświadczeniach... (kiedyś znajomy mój zawsze mówił - tanie mięso psy jedzą... :| ).
No a ja teraz czekam na popularyzację i spadek kosztów montażu instalacji CNG :):):)

Ale wiecie co... Gdyby nie ta wysoka cena benzyny - to bym wogóle nie gazował... :|

Wojtek759
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-02-01, 06:52   

ja w swojej miałem załozony gaz orginalnie lecz skończyła się legaliozacja na butle i pazł parownik więc wymieniłem na nowe kosztowało mnie to 1000zł do tego jeszcze mozna załozyć specjalny komputerek który steruje odcinaniem wtrysków bo jak wiadomo gaz idzie przez kolektor dolotowy a wtrysko chodza na sucho.. ja tego nie kupywałem i śmigam na gazie wystarczy od czasu do czasu odpalić i przejechać sie na benzynie :)

Konrado 
Expert
--<=|------|=>--

R25: MB S124 200TE 1991r.
ImiÄ™: messi
SkÄ…d: LSW
WysÅ‚any: 2007-02-01, 12:37   

Oluś napisał/a:
ale wiecie co... Gdyby nie ta wysoka cena benzyny - to bym wogóle nie gazował..

cena nie jest wysoka... na poziomie 3,51 za list odpowiada mi... w sumie nawet do 3,75 moge znieśc ją spokojnie... dlatego w ostatnich miesiącach zastała mi sie instalacja gazowa :P fakt że musze pojechać z nią na przegląd z racji wieku :wink:

Co do kosztów gazu to kształtuja sie na takim poziomie jak koledzy przedstawili ... w sumie gdzies słyszałem iż instalki poszły lekko w góre ale myśle ze jest do zaakceptowania.

Natomiast jeśli mówimy o przekladce gazu no to zależy z czego ona ma być...
Czy z R25 do R25 czy może z jakiegoś innego samochodu...
Drugim problemem widze to iż w świetle prawa instalacja musi jeździć tylko na jednym samochodzie... ostatnio nawet zmieniły się przepisy nawet na przeglądach technicznych ponieważ ze sobą trzeba zabierać wszytkie te papiery świadectwa homolagicji itd...
w sumie dla chcÄ…cego nic trudnego i dla kogos kto ma znajomych :mrgreen:
powodzenia i ciesz siÄ™ z nowego nabytku

Wojtek759
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-02-02, 12:31   

A tak co do tego gazu to wiecie może ile kosztuje legalizacja na butle bo mi jest jeszcze ważna do 2008r a potem trzeba wymienić butle czy wystarczy jakaś diagnostyka??

Havo
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-02-05, 18:04   

Przekładka instalacji z jednego samochodu do drugiego jest niezgodna z prawem, gdyż według homologacji dana instalacja jest zalegalizowana do konkretnego samochodu.

Faktyczną legalizację na zbiornik można wykonać jedynie u producenta zbiornika za pomocą próby ciśnieniowej co cenowo jest prawie równoważne z zakupem nowego zbiornika, a legalizacja ta jest ważna tylko rok.
Niektórym urzędnikom wystarcza jednak świstek z okręgowej stacji diagnostycznej teoretycznie przedłużający ważność zbiornika ale nie ma to żadnej podstawy prawnej.

Koszt klasycznej instalacji do Reni 2.2 w wersji podstawowej plasuje się od 1100 zł do 1500 zł w wersji z komputerem gazowym.
Sekwencyjny wtrysk gazu to cena od 2000 zł.

Wojtek759
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-02-05, 18:19   

lol no to co za rok bede musiał zmieniać butle na nowa ? szkoda mi kasy hehe

krk800 
Częsty forowicz
Trójnitrotoluen

R25: 2000 cm, GTS, J6R, B297, 1989, + LPG
WysÅ‚any: 2007-02-05, 19:01   

ja kupiłem swoją butlę w koło zapasowe za 100 zł na szrocie z rozbitymi samochodami. Kupiłem z bitej z przodu laguny. a ma jeszcze 8 lat ważności.
Nie musisz kupowa nowej. Wąne że ma miec legalizację.

Piotrek (krk800)

Wojtek759
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-02-05, 19:10   

o widzisz o to mi chodziło no to dobrze wiedzieć trzeba zacząć sie rozglądać jak sie trafi jakaś okazja to sie łyknie :)

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu