:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: HasÅ‚o:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
silniczek krokowy od instalacji gazowej
Autor Wiadomość
norbert25v6
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-06-28, 15:27   silniczek krokowy od instalacji gazowej

Witam!
Mam takie nietypowe pytanko, w mojej reni jest zainstalowana typowa instalacja lovato z takim małym komputerkiem? W której pierwotnie był założony silniczek krokowy /na przewodzie który idzie do miksera/. Z tym że poprzedniemu właścicielowi ten silniczek się zepsuł i w jego miejsce założył zwykłą srubę regulacyjną. I mam z tym takie pytanko, czy silniczek taki jest potrzebny czy nie, jako ze w tych sprawach jestem laikiem, jaką funkcję spełnia taki silniczek - czy stabilizuje obroty na biegu jałowym, czy działa jak przepustnica, która daje większą dawkę gazu w momencie większego obciążenia silnika? Gazownik u którego byłem powiedział niby, że nie jest niezbędny i rozwiązanie z śrubą może być. Tylko przy większym obciążeniu np przy jeżdzie pod góre auto nie ma "ciągu" i jest mułowaty a jak odkręce mu wiecej gazu na tej śrubie to dużo spala. A jak to jest u kolegów?

jacek golacik
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-06-28, 17:24   

silnik krokowy jest tam niezbedny w celu własciwego funkcjonowania całej instalacji gazowej.Otoz dozuje on potrzebna ilosc gazu na jaka ma zapotrzebowanie silnik samochodu w danym momecie.Stad zwiekszone zuzycie gazu.powinienes go tam załozyć!!Pozdrowienia!!@

norbert25v6
[Usunięty]

WysÅ‚any: 2007-06-28, 18:00   

tak też myślałem, dzięki

[ Dodano: 2007-07-03, 20:10 ]
Już wszystko wiem, śruba była założona w miejsce silniczka krokowego, bo poprzedniemu właścicielowi "padł" sterownik. Jestem umówiony z gazownikiem na wymianę całej elektroniki od gazu. Nawet lepiej bo będe miał wszystko nowsze konstrukcyjnie i dodatkowo zyskam diodowy wskaźnik poziomu gazu. Cena bardzo dobra - z montażem - 270zł. Teraz powinno już wszystko chodzić jak należy.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu