Witam, zamierzam zagazować swoje auto i w związku z tym pytanie lajkonika, jaki mam rodzaj wtrysku bo gazownik się mnie zapytał, a ja oczywiście nie mam zielonego pojęcia Mono czy wielopunktowy. Nadmienię, że mam J7T 2,2
hmmmm.... a z autem byles u gazownika czy pytales telefonicznie???
bo jesli byles u gazownika a on nie wiedzial to wiecej do niego nie jedz! http://czakram.pl/index.php
R25: 2,2i, GTX, J7T, B29E, składak 94
Wysłany: 2005-10-20, 11:28
O ile się nie mylę to masz wtrysk wielopunktowy. Zobacz ile masz wtryskiwaczy, powinien być jeden przy każdym cylindrze.Wtedy jest wielopunktowy. W sumie to taki sam silnik jak mój czyli wielopunkt
R25: 2165 TX, B29E 1990r Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sie 2005 Posty: 448 Skąd: Lublin/Warszawa
Wysłany: 2005-10-20, 11:30
Kolego Irek F masz silniczek z wtryskiem wielopunktowym, ważna informacja dla gazownika to czy auto ma katalizator oraz sonde lambda. Były wersje z katem i bez. Ja np. nie mam katalizatora ani sondy, mam instalację bez komputera gazowego.
Prawo mówi że jeśli posiada się auto z wielopunktem to należy założyć instalację gazową z komputerem. Jednak w przypadku braku sondy to bez sensu, skąd komputerek gazowy ma brać info o spalinach (poprawny skład mieszanki paliwowo-powietrznej) i ew. zmienić skład mieszanki?
Najlepiej niech gazownik sam spojrzy pod maskę i zobaczy
Irek_F [Usunięty]
Wysłany: 2005-10-20, 12:29
Oczywiście, że telefonicznie, aż taki głupi to nie jestem żeby zaufać człowiekowi, który nie wie co robi. Swoją drogą może ktoś o nim coś słyszał; jest to warsztat w Jagodnem koło Garwolina? No i w związku z tym nie mogę tak sobie jeździć na oglądanie bo to jednak kawałek od Warszawy A gdzie można sprawdzić czy mam katalizator i sondę, podejrzewam, że on to będzie musiał zrobić bo jako kompletny gniot motoryzacyjny to wiem tylko gdzie się olej sprawdza i płyn do spryskiwaczy
R25: MB S124 200TE 1991r.
Imię: messi Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 2031 Skąd: LSW
Wysłany: 2005-10-20, 12:35
Najlepsza chyba będzie instalacja II generacji na śróbe u mnie się dobrze sprawuje i nie mam wiekszych problemów. W dowodzie masz wbite czy posiadzasz Kat-a
_________________ "...a kto umarł ten nie żyje... "
R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka Pomógł: 19 razy Wiek: 60 Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3687 Skąd: Łódź
Wysłany: 2005-10-20, 12:45
sonda lambda przy 2,2 jest doskonale widoczna. Czujnik jest wkręcony jak sie schodzi kolektor wydechowy. To taki mały walec z podłączonym kabelkiem.
Wtrysk jest wielopunktowy i u mnie jest gaz z komputerem. Zapala na benzynie a później sam przełącza na gaz w zależności od temperatury i innych czynników.
Ja mam taki gaz ja Adam z komputerem i bardzo dobrze mi sie sprawuje były problemy ale to przeszłośc.A sonde lub komputerek od sondy jest jeszcze lepiej widoczna po prawej stronie jak otworzysz maske. Takie czarne pudełeczko z napisem w którym na pewno jest słowo sonda lambda. Pozdrawaim
Mylisz Patro sondę z komputerem gazu chyba. Sonda jest zamontowana na portkach wylotowych z silnika, a to czarne pudełko z napisem sonda lambda, to właśnie komputer od gazu współpracujący z sondą.
Wysłany: 2005-07-14, 14:23
ciao rekin! nie mam wielkiego doswiadczenia w tej dziedzinie ale moge polecic goscia ktory nie sciemnia i nie robi rzeczy ktorych nie potrafi! poza tym jest w zyciu prywatnym (od tej strony go znam) konsekwentny. niestety przyjmuje jakies 30 km za warszawa! na trasie waw-lublin jakies 17km od zakretu w strone lublina. jego nr tel 022 789 89 22 lub kom 605 682 608
R25: 2,2i, GTX, J7T, B29E, składak 94
Wysłany: 2005-10-21, 11:14
Ja też mam silnik J7T i niema w nim ani sondy ani katalizatora. Te sondy są róznie umieszczane, są przed katalizatorem, zależnie gdzie jest umieszczony katalizator. W najnowszych silnikach są 2 sondy: przed i za katalizatorem (ale to już inna bajka).
O ile dobrze pamietam i się nie mylę te silniki 2,2 mocniejsze są bez katalizatora. W tych z kat jest mniejsza moc, inaczej dobierany wtrysk itp.
Gostek, który zakłada gaz powinien po krótkim spojrzeniu wiedzieć jaki jest wtrysk, czy jest sonda lambda i katalizator. Kogoś takiego kto nie umie podstawowych rzeczy sprawdzic w takim fachu najlepiej omijać szerokim łukiem.
Tomboq może masz racje zmylił mnie ten napis ale sonde mam na pewno bo czujnik na portkoach widze doskonale katalizatro tez mam a jezeli chodzi o róznice w mocy wersji z katalizatorem i bez to jest ok 3 KM. Więc to samo mówi za siebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum