R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 45 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-06-06, 10:30
do silowniczka idzie rurka lecz wchodzi w glab dechy i poki co nie zlokalizowalem jeszcze gdzie (jeszcze sie nie wgryzalem w temat ) grzac to grzeje w miare dobrze choc mogloby byc lepiej (do zimy wlasnie planuje odkamienianie nagrzewnicy) ale troche wkurzajace jest to ze nie da sie calkiem wylaczyc nadmuchu powietrza (w czasie jazdy zawsze costam dmucha niby jak jest otwarta nagrzewnica to mniej ale jednak)
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
no wiec musisz zobzczyc gdzie ta rurka idzie i po problemie:)
a jezeli chodzi o temat odkamieniena nagrzewnicy to.. osobiśćie nie polecam srodków do czyszczenia ukłądu chłodniczego-nie mówie ze są złe ale dobrze to one ci ien wypłukają-nie nagrzewnice. najlepiiej jest ją wyciągnąc i przepłukiać dobrze samemu (chbya ze nie planujesz wyciągać nagrzewnicy to wtedy zmienia postać żeczy) bo z doswiadczenia wiem ze po takim płukaniu to co najważniejse to i tak zostaje a jak ją dobrze wypłukasz to... w zimie z otwartymi oknami będziesz jeździł tak jak ja
pozdrawiam
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 45 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-06-07, 15:20
wlasnie studiuje instrukcje obslugi i na stronie 53 doczytalem sie ze pozycja stop oddcina doplyw powietrza z zewnatrz. w weekend wezme sie za przejzenie wezykow od podcisnienia i moze cos uda mi sie zdzialac
R25: brak r25 Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2005 Posty: 159 Skąd: Elbląg
Wysłany: 2005-06-07, 16:37
Witam!
mam w swojej renatce klimę
z tym że gdy kupiłem całkowicie była niesprawna i jest po części
do tej pory, panel sterujący znajdujący się wewnątrz samochodu był spalony
jedyne co w nim działało to regulacja temperatury
dalej:
wirnik dmuchawy działał do końca aż nie wydostał się na zewnątrz obudowy
po jej wsześniejszym wytarciu,
w końcu znalazłem kpl. klimę w Krakowie nie namyślając się długo pojechałem
i kupilem,na dzień dzisiejsz niedziała całkowicie regulacja strumienia nawiewu podciśnieniowa. i co teraz zrobić niebardzo wiem co. pomocy
podcisneiniowe sterowanie to bardo prosty w budowie system. cięzko powiedziec dlaczego nei chodzi sprawdź na początek czy dochodzi ci podciśnienie do kabiny wogule( napisalem wyżej jak to zrobić) jak będzisz miał podciśnienie to będziemy się dalej martwić pozdrawiam
Wysłany: 2005-06-10, 12:04
Tak jak pisalem wczesniej, jutro zabiore sie za szperanie i tropienie podcisnienia Mam jeszcze jedno pytanie: z ktorego miejsca w silniku jest ono brane? bo jakos nie przypominam sobie zeby jakies cienkie rurki byly podlaczone do silnika. Jak montowalem kiedys alarm to znalazlem dwie rurki obciete jakies 20cm od wejscia do komory silnika wtedy jeszcze nie wiedzialem do czego one sa... obawiam sie ze to wlasnie te rurki od sterowania nawiewu
no ty masz silnik inny niz ja wiec nie wiem gdzie oirginalnie powinienes mieć podłaczone te przewony ale jezeli nie dowiesz sie gdzie to ostatecznie możesz przy kolektoze ssącym poszukac jakichś rurek z podciśnieniem i sie pod nie podpiąc :> a jak nie znajdzesz to.. wywierć malutką dziurke w kolektorze ssącym i wkręc w nią rureczke z gwintem a na nią naciagnij węza do nawierów- jest to ostateczne rozwiązanie( nieszkodliwe i nie mające wpływu na prace silnika) ale skuteczne
pozdrawiam
P.S jak nie wiesz czy to ta rurka to wez dmuchnij w rurke dochodzącą do tej puszki po prawej stronie pod podszybiem. i będziesz miał pewnosć ze podpinasz dobry przewód.
Wysłany: 2005-06-11, 22:24
Dziala!!
1. Przewod podcisnienia powinien byc wpiety do trojnika na przewodzie do serwa hamulcow - nie byl
2. Nieszczelnosci przy wejsciu przewodow do tej puszki pod podszybiem - usuniete
Teraz jest juz tak jak fabryka przykazala tzn jesli ustawie wentylator w pozycje stop to silowniczek zamyka klapke. Trwa to kilkadziesiat sekund ale zamyka Jesli podlaczalem bez tej puszki to zamykal w ciagu 2-3s ale ogolnie jest oki i grunt ze dziala
EE no to gratulacie teraz tylko jak nadejda upały ii korki w mieście to .. dmuchawa i wiatr we włosach
Ja bede musiał zajżeć do dmuchawy bo nie chodzą mi dwa pierwsze biegi ale nie mam czasu się do tego zabrac:/
pozdrawiam:)
Wysłany: 2005-06-11, 23:18
Z wiatrem to nie problem, najgorzej bylo jesli sie chcialo wylaczyc dmuchanie to trzeba zamykac nawiewy
Co do Twojego problemu to tak jak ktos juz Ci podpowiedzial przydaloby sie przesmarowac i powinno byc oki. Jesli nie pomoze to lipa Trzeba bedzie wiecej czasu spedzic na sprawdzenie elektryki
Odświeżam temat.
Podciśnienie dochodzi mi do kabiny, przełącznik kierunku nawiewu rozebrałem i przetarłem, złożyłem. Zmieniają się kierunki, z wyjątkiem pozycji na twarz - nie dmucha z tych otworów, a słyszę, że ciągle syczy.
Gdzie szukać przyczyny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum