R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2009-11-29, 20:20
Trzeba też pamiętać ze wywalenie korektora ma rację bytu w układach gdzie obwody hamulcowe nie są krzyzowane, czyli prawe przednie koło z lewym tylnym na jednym obwodzie ( bo są takie układy ).
Poza tym układ hamulcowy sam w sobie jest skonstruowany tak że przód hamuje siła ok.70% a tył ok.30% . Korektor w takim układzie może ograniczyć siłe tyłu ale nie ma to wpływu na hamowanie przodu.
A prawde mówiąc w większości aut , ów korektor albo nie pracuje albo pracuje nie tak jak powinien. U mnie np. w R21 nie pracuje wogóle , mimo że nie cieknie . W R25 też nie pracuje i tez nie cieknie, i tak jest zazwyczaj w kilkunastoletnich autach ....
Wszystkim naprawiaczom przypominam o porządnej regulacji sprawnego korektora bo zla jego regulacja może doprowadzić wlasnie do tego o czym pisze Tombog , czyli do braku hamulców z tyłu.
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2009-11-29, 20:45
No własnie raczej nie . Maluch ma dwa obwody na przykład z czego tylny jest rozdzielony trójnikiem ( 3 wyjścia z pompy ).
R19 ma dwie sekcje tył / przód lecz nie wiem jak jest w mniejszych pojemnościach.
R21 też tył i przód na osobnych sekcjach pompy.
W niektórych modelach są krzyzowane ale nie spotkałem się jeszcze w praktyce z takim układem.
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum