:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Nie odpala jak sie nagrzeje.
Autor Wiadomość
fizyk 
Spełniony forowicz
ful łopcja:D

R25: 2.8 V6i Z7W B29G 1990
Wysłany: 2006-08-25, 21:09   

to może byś wina niesprawnego docieplania parownika,
jezeli parownik sie mrozi podczas krutkiego zapalenia samochodu i nie zdaży sie ogrzac to wtedy gdy wyłączysz motor to ci odparowuje i zalewa gaz , dlatego potem jest go ciężko odpalic
zwruć na to uwage. zbadaj temperature parownika reką.
Pozdrawiam fizykk

soki 
Kawaler

R25: 2.0, GTS, 1990, b297, j6r 706
Wysłany: 2006-08-26, 18:22   

parownik jest raczej dobrze dogrzany, kiedys se nawet palec poparzylem
ale z tymi membranami to moze cos byc bo kiedys mi zamarzl jak mi paski pourywaly sie

krk800 
Częsty forowicz
Trójnitrotoluen

R25: 2000 cm, GTS, J6R, B297, 1989, + LPG
Wysłany: 2006-08-26, 21:46   

a misie wydaje że jeśli jest zimny to ma włączone ssanie i mieszanka jest bogata. A co jeśli ssanie się nie wyłaczy ?? Wtedy auto nie zapali jak jest rozgrzane bo z jakiegoś powodu dostaje zbyt bogatą mieszankę i go zalewa.

Piotrek (krk800)

rafilodz 
Starszy starszak
searching...

Imię: Gwiazda
Wysłany: 2011-08-09, 11:00   

Pozwoliłem sobie odświeżyć temat , szkoda nowy zakładać.

Mianowicie - rano - opalam - z reguły bez problemu - czasami jednak po przekreceniu zapłonu mam tylko cykniecie, ze 3 razy próbuje i odpala.
Po 20-30 minutach jazdy - jeśli stane - to nie moge odpalić - rozrusznik niby próbuje kręcić, ale ma zachowanie jakby mi padł akumulator- kontrolki przygasają.
I na poczatku wystarczyło z 10 minut poczekać i odpalił,ale czas ten zaczał się wydłużać do 30-40minut zanim mi odpalał - dziś po 50 minutach nie chciał dalej ruszyć, więc mnie popchnieto i ... na dwójce trzęsło mi całym autem,ale nie odpalił, popchnięto mnie drugi raz i aż mi wybiło dźwignie zmiany biegów.

Dodam jeszcze ,że auto jeździ wyłącznie na gazie, dwa zmieniłem rozrusznik na drugi- pewny i jest to samo.

I pytanie co może byc przyczyną - czy akumulator sam w sobie może się tak zachowywać ?, przewody cy masa - czy wszystko na raz ? Niestety jako mechanik to się dopiero uczę i zbyt małą mam wiedze.

$SKORPION$ 
Znawca
Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2.9, V6 Injection, B29F, 1990 automat
Wysłany: 2011-08-09, 12:49   

rafilodz napisał/a:
Dodam jeszcze ,że auto jeździ wyłącznie na gazie,

To nie ma nic wspólnego z zapalaniem ,ale jak już Maciek wielokrotnie pisał ,należy co jakiś czas przejechać kilkadziesiąt kilometrów na benzynie.

Wracając do zapalania ,czy czasami nie przegrzałeś przypadkiem silnika jakiś czas temu ?
Maciek miał podobny przypadek z zapalaniem silnika ,ale to było wskutek jego przegrzania.
Zastosował ceramizer i ma spokój.

$SKORPION$ Każdego dnia w moim życiu zmuszony jestem dodać kogoś do listy ludzi,którzy mogą mnie po prostu: POCAŁOWAĆ W DUPĘ

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2011-08-09, 18:23   

$SKORPION$ napisał/a:
należy co jakiś czas przejechać kilkadziesiąt kilometrów na benzynie

on nie ma wtrysków i komputera - to czysty gaźnikowiec - ale owszem, popieram przedmówcę. Ja bym też chyba stawiał na przytarte panewki
Ostatnio zmieniony przez Adam 2011-08-09, 18:24, w całości zmieniany 1 raz  

MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
Wysłany: 2011-08-09, 21:32   

Przegrzanie silnika w przeszłości jest jak najbardziej możliwe.
Tutaj masz temat http://www.renault25.eu/v...light=ceramizer w którym wspominam o takim samym przypadku.
Oczywiście trzeba wykluczyć wszystkie inne możliwości. Ja wyremontowałem wcześniej rozrusznik oraz próbowałem na kilku akumulatorach.
Sprawdż też czy nie ubywa Ci płynu w układzie chłodzenia.
Problemy z paleniem mogą mieć inną przyczynę. W opisanym przypadku mogłeś "zalać" silnik gazem gdyz przy próbach rozruchu gaz leciał w kolektor a powietrza było mało bo silnik nie kręcił. Mogą to też być problemy z układem wysokiego napięcia swiece - kopułka- cewka . Spróbuj też na gorącym silniku odłaczyć wszystkie świece i wówczas zakręcić rozrusznikiem. Może masz problemy zkątem wyprzedzenia zapłonu i silnik "staję dęba" ( za wczesny zapłon ).
Bez podłaczonych świec , obracać się powienien bezproblemu , oczywiście nie zapali ;).
Być może silnik Ci się przegrzewa miejscowo bo np. jest zapowietrzony układ albojest zapchany albo ....... jakiś cep podłączył szeregowo reduktor od gazu i powoduje on zmniejszenie przepływu cieczy w małym obiegu. To ostatnie tępie odkiedy zacząłem zajmować się gazem i już nie jedną wojnę stoczyłem z mądrymi którzy pisali że " tak jest dobrze i wszystko działa " ...... do czasu ... 8)

gzara 
Fachowiec

R25: 2,0 txe 1991
Wysłany: 2011-08-09, 22:29   

Ja zrobię takie OT jazda na benzynie w przypadku gaźnika jest szczególnie konieczna gdyż gaz nie ma w przeciwieństwie do benzyny właściwości smarnych i potem gaźniki się rozpadają, przepustnice się zacierają na ośkach czy dysze benzyny są zalepiane jakimś syfem

rafilodz 
Starszy starszak
searching...

Imię: Gwiazda
Wysłany: 2011-08-10, 20:58   

gzara napisał/a:
jazda na benzynie w przypadku gaźnika jest szczególnie konieczna gdyż gaz nie ma w przeciwieństwie do benzyny właściwości smarnych i potem gaźniki się rozpadają

To widze,że i czas na wymiane pompy paliwa - poprzedni włąściciel ją spalił :?

odiz 
Starszy starszak

R25: 1995,GTS,B297,1984
Imię: żaba
Wysłany: 2011-08-11, 14:55   

rafilodz napisał/a:
To widze,że i czas na wymiane pompy paliwa - poprzedni włąściciel ją spalił :?
To masz elektryczną???.U mnie GTS 1984 r normalnie na bloku silnika-napęd mechaniczny.Przy wymianie zbiornika na plastikowy wymieniałem wszystkie przewody (zasysanie i nadmiar) i za 2 miesiące pompkę paliwa.Za dużo rdzy ze zbiornika wyciągała i zaworki popadały ((

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2011-08-11, 16:17   

pompa paliwa mechaniczna z gaźnikowej dwulitrówki GTS

obok zaślepiony otwór po aparacie zapłonowym
Ostatnio zmieniony przez Adam 2011-08-11, 16:19, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu