Ale panowie nie chodzi o łączniki,stabilizatora!Chodzi o drążek reakcyjny wahacza,ten co jest od przykręcony od karoserji do górnego wahacza,przy sworzniu Tam jest jedna tuleja z przodu.
Żeby wachacz się,nie cofał i tam jest ten luz z przodu na tulejce.
Ostatnio zmieniony przez andrzejk 2012-01-16, 20:51, w całości zmieniany 3 razy
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2012-01-17, 08:42
Tuleje są do kupienia .
W katalogu sasic-a występują one albo występowały jako tuleja tylnego wahacza ( jakiś błąd albo poprostu pasują ).
W oryginale była sama guma . Gdzieś podawałem nawet numer tej tulei.
Chyba w temacie o chwaleniu się nowymi drążkami z ASO
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Jeśli dobrze pamiętam te tuleje kupowałem po 40 zł/szt. i nie sasiki, tylko coś francuskiego z napisem pieces oryginales. Tuleje są wprasowywane w końcówki. Za parę złotych pierwszy z brzegu mechanik z prasą Ci je przeprasuje.
gniazdo mocowania? Tak się wydaje jak by tuleja metalowa ta w gumie była za krótka,i podczas ruszania lub hamowania puka w ścianki przesuwając się,do przodu lub do tyłu.
Może jakaś podkładka dystansowa załatwi sprawę?Sam nie wiem jak by mocniej dokręcił śrubę to może by zacisneły bardziej te uszy ,tulejkę?
A jak mnie wkurzy to oddam do mechanika i On niech się martwi
Ostatnio zmieniony przez andrzejk 2012-01-18, 11:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie ma prawa tam być żadnych luzów, ani tym bardziej żadnych podkładek i dzikiego kasowania luzów !!! Tuleja ma pracować. Po to jest tam guma. Ściskając starą tuleję usztywniasz zawieszenie, przenosząc to co ma być niwelowane na inne elementy. Efekt - lecą kolejne elementy zawieszenia i to w sposób lawinowy. Efekt - wieszanie psów na francuskiej motoryzacji. Efekt - kolejna renia na allegro w cudownym stanie z popękaną pod lakierem od naprężeń konstrukcją. To już lepiej kup furmankę .
Pisałem już gdzieś, jak ledwo wyhamowałem z powodu tego luzu. Gdy zobaczyłem jak wraz z kołem przekręca się cały zacisk, to mi aż włosy dęba stanęły. Posadź kogoś za kółkiem i niech hamuje ostro. Zdziwi cię to co zobaczysz . ABS zgłupiał i mało nie pocałowałem w d...ę jakiegoś szmelcwagona. Jedź do automazowsza i zamów normalne tuleje. Wprasuj je nawet u kowala (zanikający fach ) i zobaczysz jaka różnica w jeździe.
Można świecić chińskimi żarówkami. Można wodą pryskać szyby. Można ręką sygnalizować chęć skrętu. Można ..., ale na Boga nie kombinujcie aż tak przy zawieszeniu, jeśli wam życie miłe.
Chodzi o to że, tuleja metalowa co jest w tej gumie,nie jest ścisło w gnieżdzie ,wydaje mi się,że powinna dotykać blachy z przodu i blachy z tyłu żeby cały drążek się nie suwał po szpilce. A o tym że guma w silentbloku ma pracować to Ja wiem i nie miałem zamiaru tam ingerować po prostu zapytałem.
Ostatnio zmieniony przez andrzejk 2012-01-18, 16:02, w całości zmieniany 2 razy
tuleja metalowa co jest w tej gumie,nie jest ścisło w gnieżdzie
Temat prosty, a ciągnie się jak guma do ..... Wyjaśnijmy więc raz na zawsze.
1. Końcówka drążka reakcyjnego to taka odlana bryła z dziurą w środku i gwintem na zewnątrz.
2. w tą dziurę jest wprasowana tuleja
3. tuleja zbudowana jest ze stalowej rury w której znajduje się guma, a w tej gumie znajduje się kolejna rurka stalowa.
4. drążek przykręcony jest do karoserii śrubą przechodzącą przez środek tulei właśnie przez tą najcieńszą rurkę.
5. Rurka ta ma ściśle przylegać do obejmy w którą jest wsunięty drążek, będąc jedynym elementem drążka stykającym się z karoserią.
6. cała praca odbywa się pomiędzy zewnętrzną a wewnętrzną rurką tulei. Tam może być pewien ruch, ale też nie luz. Zwykła praca gumy.
7. Żaden inny element nie ma prawa mieć luzu.
Nie wiem, może teraz będzie jasno i na temat .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum