No widzisz o tym nie pomyślałem. Dzięki za podpowiedź, silnika jeszcze nie zdążyłem wytargać, więc najpierw jeszcze zaglądnę do tych wałków.
Z tego co wiem to jest to 12v, ale trudno cokolwiek powiedzieć gdyż w przypadku lancii z silnikiem PRV ilość informacji jest praktycznie żadna, zdecydowanie łatwiej znaleźć info o takiej lancii z silnikiem V8 od ferrari. Podobnie rzecz się ma jeżeli chodzi o części do silnika. Szukając po lancii nie ma kompletnie nic, próbowałem namierzyć pompę wody i po zdjęciach poglądowych np. na iparts.pl wydaje się, że espace ma taką samą, ale cena około 400,-
Cóż nikt nie mówił, że będzie lekko.
Tak jak też pisałem wcześniej na 90% silnik był wymieniany prawdopodobnie w latach dziewięćdziesiątych, tak może sugerować zeszlifowany numer silnika, ale z czego był wsadzony to już nie wiem, jak to sprawdzić też nie mam pojęcia, chyba, że jakoś natknę się na jakiś logotyp
kujtek
Przepływka też rzuciła mi się w oczy, ale nie tyle to, że tam jest, a fakt, że jest pojemnościowa, a nie klapkowa, gdyż w tych latach wszystko jeszcze śmigało na klapkowych, z małymi wyjątkami.
R25: 2.o TXi 1991, 2.1TD 1989.Ford T
Wiek: 70 Dołączył: 31 Maj 2016 Posty: 117 Skąd: Wrocław -Wałbrzych
Wysłany: 2017-06-18, 22:16
....Piotras... nie jestem pewien czy przypadkiem taka Lancia nie stoi na szrocie /kasacja pojazdów/ we Wrocławiu na ul Rychtalskiej. mam tam znajomego, byłem u niego w sobotę . Będę tam po niedzieli to dokładnie zerknę.
To jak możesz to zobacz co to za lancia, a jak byś jeszcze dał radę jakąś fotę pstryknąć to było by super.
A silnik już jest wyciągnięty i rozłożony. Wał nie wygląda źle, chociaż panewki na korbach są już słabe, blok z wałem już zawiezione na szlifiernie do obmierzenie i ocenienia stanu całości. Później wrzucę jakieś zdjęcia.
[ Dodano: 2017-12-30, 21:25 ]
Witam po dłuższej przerwie. Biorę się za składanie silnika i mam pytanie odnośnie osadzenia tulei cylindrowych. Jaka jest procedura ich osadzania, jaka powinna być wysokość ich osadzenia itd.
Za odpowiedź z góry dziękuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum