R25: 2,2 gtx, benzyna/gaz ;) . ???, 1990
Wysłany: 2009-12-10, 03:30
witam
Mam takie pytanie wkładał ktoś z was może tempomat do r25 ?
Mianowicie do takiej która nie miała wcześniej tempomatu.
Druga sprawa wiecie gdzie można ewentualnie kupić potrzebne komponenty?
sprawa nie jest pilna, wszakże na razie zbieram się do wymiany sprzęgła i paru innych rzeczy pod maską ale zastanawiam się czy montaż tempomaty nie powinien się znaleźć na mojej liście tak zwanych rzeczy do zrobienia
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2009-12-10, 09:40
Przede wszystkim musisz mieć elektroniczny licznik ( nie na linkę ) bo podstawą do załozenia tempomatu jest sygnał prędkości ktory z takiego licznika wychodzi. Poza tym przydała by się gotowa instalacja do podłaczenia tempomatu.
Potrzebne elementy to :
Komputer/sterownik tempomatu hella
Pompa a raczej vacum pompa ktora schowana jest prawą lampą.
Dodatkowy wyłacznik stopu przy pedale stopu
Dodatkowy wyłacznik przy pedale sprzęgła ( w przypadku skrzyn manualnych).
Wyłacznik zasilania znajdujący sie na tunelu
Kierownica z przyciskami
Gruszka podcisńieniowa ( ktora otwiera przepustnice a znajduje sie na silniku ).
Podstawa przełaczników przy kierownicy z pierscieniami slizgowymi ( po ktorych slizgaja sie styki kierownicy).
I tak jak pisałem przydała by sie fabryczna instalacja do tego bo prowadzić przewody do wszystkich elementów to syzyfowa praca.
W moim wypadku była instalacja , ale nie było wiązki zasilającej pompę pod zderzakiem i musiałem dorabiac 4 przewody, no ale 4 to nie 44 .
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
R25: 2,2 gtx, benzyna/gaz ;) . ???, 1990
Wysłany: 2009-12-11, 02:21
brzmi ciekawie
Musze przyznać że z 25 nie miałem wcześniej styczności a tą którą posiadam mam zaledwie od miesiąca ( o własnie przypomniało mi się że muszę przerejestrować ją w końcu na siebie ) i służyła mi do tej pory jako auto do pracy.
większe doświadczenie miałem z r5 którą rozebrałem i poskładałem od podstaw. przydały by mi się jakieś schematy elektryki bo pępowina jest niezła a zabawa z ręcznym i samodzielnym szukaniem i opisywaniem co do czego przyznam jest mi jak na razie nie potrzebna.
co do komputera to posiadam takowy wraz z elektronicznym licznikiem.
co do reszty to nie mam zielonego pojęcia czy posiadam tą fabryczną instalację z racji tego ze jeszcze nie zabrałem się za rozbieranie tego mojego szczęścia
co dalej hmm a już wiem macie namiar na jakiegoś tutka dotyczącego komputera w 25? jeżeli znajduje się na forum z góry przepraszam jeszcze nie zdążyłem wszystkiego tutaj przejrzeć.
nawiasem mówiąc moja renia jest moim pierwszym samochodem z komputerem pokładowym więc niestety na niej będzie postępować moja nauka jak dotąd miałem doczynienia tylko z gaźnikowcami i z diesel-ami więc czuję się znów jak zielony chłystek..
Przedewszystkim uzupełnij profil o dane auta, bo na razie to po omacku poruszamy sie, np. w sprawie tempomatu. Nie we wszystkich reniach mozna zamontowac tempomat, np V6Turbo, czy diesel. Znaczy wszystko mozna, ale trzeba kombinowac, zamiast opierac sie na orginale.
Im wiecej dowiemy sie o twojej reni, tym szybciej uzyskasz konkretną pomoc, zamiast rzeki pytań .
kamalama napisał/a:
macie namiar na jakiegoś tutka dotyczącego komputera w 25? j
Powtórzę się:
Przedewszystkim uzupełnij profil o dane auta, bo na razie to po omacku poruszamy sie ... (patrz post wyżej)
Po drugie jeśli jesteś mężczyzną, to po kiego diabła ci żeńska ikonka przy niku ???
Po trzecie
kamalama napisał/a:
co gdzie poco, jak przeprogramować itp...
Tu nie ma nic do przeprogramowywania niestety. Nie te czasy . W safranie można było już dłubać, a tutaj nic nie zmienisz. Napisz może co chcesz zrobić, a my ci powiemy czy się da i ewentualnie jakiś tutek się znajdzie. Lub nie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum