R25: 2,0 txe 1991 Pomógł: 11 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 1354 Skąd: Nałęczów
Wysłany: 2010-06-11, 19:37 podłączenie reduktora
Witam
Jak powinien być zamontowany reduktor gazu?
Ja mam zamontowany w taki sposób
jednakże dostałem uwagę że powinienem go zamontować tak:
Ma to niby spowodować że nagrzewnica się nie będzie zamulać
R25: 2,0 txe 1991 Pomógł: 11 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 1354 Skąd: Nałęczów
Wysłany: 2010-06-11, 21:37
A możesz maćku powiedzieć dlaczego nie, jego argumentacja wydawała się dość przekonująca. Cisnienie się rozbija poprostu przechodzi sobie przez reduktor a nie przez nagrzewnicę gdzie ma dalej i trudniej przez wzgląd na rozdrobnienie przepływu.
R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990 Pomógł: 17 razy Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 1603 Skąd: Grudziądz/Pszczyna
Wysłany: 2010-06-11, 23:28
Reduktor ma mały przepływ , jeśli nie robierałeś nigdy takowego to możesz mi wierzyć na słowo. Zakładając go szeregowo , ograniczysz przeływ płynu w małym obiegu , co będzie skutkowało nadmiernym grzaniem silnika , większym obciązeniem pompy , oraz szczególnie zima , słabszą efektywnośc nagrzewnicy ( mnieszy przepływ ) .
Ni widzę tu kompletnie żadnego związku z jakimś zamulaniem nagrzewnicy. Do połączania reduktora służą trójniki stopniowane, a rówoległy przepływ płynu przez reduktor w żadnym stopniu nie osłabi działania układu chłodzenia/ ogrzewania.
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
moja uwaga z doświadczenia z jazdy ( 2 lata )
auto opel rekord kombi,silnik omega 1,8 ohc
gaz pierwszej generacji BRC
przy podłczeniu jak na pierwszym rysunku, potrawił sie szronić, i skutkowało to całkowitym odcięciem gazu,silnik stawał,problemy z uruchamianiem
zmieniłem to tak jak pokazuje rysunek drugi
natychmiastowy efekt,palił na tak zwany dotyk,zmiejszenie zuzycia paliwa,zero szronienia
Co to znaczy wogóle "zamulić"?? Nie bardzo rozumiem to pojęcie... Dla mnie "zamulona chłodnica to taka do której dodano jakiegoś badziewia do uszczelniania i to badziewie spowodowało szlam w układzie zatykający lamele... Co do szronienia - mogło być powietrze w układzie i ono odkładało się w parowniku stąd szronienie... Ja kiedyś u znajomego widziałem szroniejący parownik - dawał on sygnał o wydmuchiwaniu uszczelki pod głowicą...
PS: Ja jeszcze nie widziałem instalacji wpiętej szeregowo (Maciek ma 100% racji - ograniczenie przepływu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum