Wysłany: 2010-11-04, 15:10 Wzmacniacz i subwoofer Blaupunkt
Witam .
Od tygodnia jestem posiadaczem wzmacniacza GTA 2 Special i subwoofer`a GTb 300 High Power. Co do tej tuby to nie jestem pewien czy to na pewno ten model, ale raczej tak. Czy można dostać jakąś rade co do tego sprzętu? Pasują do siebie? Ile jest wart taki zestaw?
Ostatnio zmieniony przez Busiek 2010-11-04, 15:19, w całości zmieniany 1 raz
wzmacniacz jest za słaby, skrzynia ma 250 watt w rmsie, wzmacniacz na mostku 170 watt, skrzynia warta jest gdzies ze 150 zł, jesli jest w b.dobrym stanie wzmacniacz na allegro jest np za 130 zł
Wzmacniacz nigdy nie może być za słaby do głośnika, natomiast głośnik może byc za słaby dla danego wzmacniacza.
Zawsze dobieramy głośniki tak żeby miały pewien zapas "mocy", inaczej można w prosty sposób spalić głośnik lub doprowadzić do jego przesterowania co może się objawiać zniekształceniami różnego rodzaju.
Druga smutna prawda jest niestety taka że napisy na dzisiejszym sprzęcie mają niewiele wspólnego w rzeczywistością więc i te moce są przypuszczalne.
Dla przykładu radio sony które niedawno opisywałem na obudowie i w instrukcji ma napisane 4x52W , a środku siedzi wzmacniacz na układzie scalonym który w swojej karcie katalogowej nie ma nawet połowy tej mocy .
Poza tym gdyby radio dysponowało taką mocą to grzało by się jak mały piec i żarło masę prądu ( dla porównania mój wzmacniacz technicsa ma 2x80W i potężny radiator chłodzony wentylatorem ).
Co do tego zestawu to grać to będzie . Odpowiednio tylko wykonaj instalację i regulację. Przewody zasilające o dużym przekroju bezpośrednio z akumulatora , na przewodzie plusowym przy akumulatorze koniecznie bezpiecznik.
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
masz całkowitą rację a jeśli chodzi o moc wypisaną na radiu to moc szczytowa a na wzmacniaczu rzeczywista/sinusoidalna. Pamietaj, że seryjne radio nie ma wyjscia na wzmacniacz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum