:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: HasÅ‚o:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Głośniki wysokotonowe
Autor Wiadomość
MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
SkÄ…d: GrudziÄ…dz/Pszczyna
WysÅ‚any: 2012-11-20, 22:56   GÅ‚oÅ›niki wysokotonowe

Temat dla każdego komu wysoko tonowe głośniki grają , lecz wydają się zbyt ciche i mało dynamiczne.
W naszych reniach , przy gÅ‚oÅ›nikach wysoko tonowych ( w desce ) , zastosowano najprostszy filtr górnoprzepustowy 6db/okt . Jest to kondensator o wartoÅ›ci 3,3µF włączony szeregowo z gÅ‚oÅ›nikiem.
Często jego strata pojemności powoduje gorsze granie głośników , jednak nawet jeśli są one sprawne skuteczność głośników przy dzisiejszym repertuarze , może być nie wystarczająca.

Jako że w moim przypadku jeden z kondensatorów miał idealną wartość a drugi zaniżoną

postanowiłem wymienić oba.
Zastosowałem kondensatory najbardziej nadające się do zastosowań audio czyli kondensatory stałe.

Ich największą wadą jest rozmiar to też trzeba było je umieścić na zewnątrz głośnika . W komorach deski jest jednak tyle miejsca że bez problemu można je zastosować.
Można także zastosować kondensatory elektrolityczne ale MUSZĄ ONE BYĆ BIPOLARNE , czyli nie posiadające plusa ani minusa. Muzyka jest prądem zmiennym i własnie do takich celów są te kondensatory.

Podobne są zastosowane oryginalnie. Lepszym wyjściem jest jednak kondensator stały.
Dla poprawy skuteczności głośnika czyli stosunku mocy dostarczonej ( elektrycznej ) do mocy oddanej ( akustycznej ) zastosowałem ferrofluid ( dostępny np. na allegro). Na zdjęciu widoczny połyskujący ciemny płyn w szczelinie magnesu.

Kondensatory które zastosowałem były dobierane , tak aby ich pojemności były takie same. W moim wypadku mają one nieco większą wartość ale to spowoduje tylko minimalne zwiększenie pasma przenoszenia ( zagrają głośniej ) .

Tak wygląda gotowy głośnik.

Po pierwszym odsłuchu jest słyszalna poprawa wysokich tonów. Nie jest to wielka zmiana ale słyszalna .

heinzu 
Częsty forowicz

SkÄ…d: EL
WysÅ‚any: 2012-11-21, 16:26   

ja też muszę się dobrać do swoich wysokotonowców bo ich prawie w ogóle nie słychać.
Mam gdzieś nawet jakieś syczki zastępcze (jeszcze nie wiem czy wielkościowo i mocowaniem podejdą) ale jeśli to wina kondzioła to chętnie sprawdzę :)

Tombog 
Administrator
Wszechstronny laik

R25: V6i B29F AR4 R12
ImiÄ™: Francuzeczka
SkÄ…d: Lublin/Warszawa
WysÅ‚any: 2012-11-21, 17:11   

U mnie prawie wszystkie posiadane gwizdki miały ten sam problem. Skorodowało połączenie kondensatora z cewką. Myślę, że 20 lat pracy w warunkach ciepło/zimno, +40/-30 st. swoje zrobiło i kondzioły po prostu uwolniły elektrolit. Ja zamontowałem identyczne jak w oryginale czyli elektrolityczne, Grają cudnie :).

-------------------------------------------------------
Przed rozmowÄ… ze mnÄ… skontaktuj siÄ™ z lekarzÄ… lub farmaceutem

MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
SkÄ…d: GrudziÄ…dz/Pszczyna
WysÅ‚any: 2012-11-21, 22:50   

Korozja samych wyprowadzeń cewki to też niestety dośc poważny problem . Trzeba mieć zegarmistrzowskie oko żeby to naprawić a czasami już sie nie da.
Zakupiłem nowe 4 ohmowe cewki ale mają nieco krótszy karkas i trzeba dośc poważnych przeróbek żeby je zamontować . Inne cewki są niestety nie dostępne. Jak czas mnie zmusi do ich montażu , wtedy opracuję metodę i opiszę.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu