R25: 2165 TX, B29E 1990r Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sie 2005 Posty: 448 Skąd: Lublin/Warszawa
Wysłany: 2005-10-25, 06:51 regeneracja reduktora
miałem od jakiegoś czasu kłopoty z wolnymi obrotami na gazie a ostatnio smierdział mi gaz (puszczało gdzieś przy reduktorze)
wkońcu zabrałem się za parownik
wymieniłem wszystkie uszczelki, membrany, umyłem wsio benzynką ekstrakcyjną, co trzeba nasmarowałem i miodzio, teraz zimny silnik mogę odpalic na gazie i na wolnych obrotach nie zgaśnie no i najważniejsze, że przestało mi śmierdzieć gazem
operacja nie jest skomplikowana, każdy domorosły mechanik sobie z tym poradzi
teraz tylko pojeżdże troszkę, aż się membrany ułożą ew. podreguluje
zestaw naprawczy kupiłem w lublinie na ul. firlejowskiej - dystrybutor instalacji ZAVOLI
R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka Pomógł: 19 razy Wiek: 60 Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3687 Skąd: Łódź
Wysłany: 2005-10-25, 13:13
cos takiego - ja mam kłopoty z parownikiem - jak silnik gasze to mi zalewa gazem. Później musze długo kręcić rozrusznikiem z gazem na full żeby zapalił ewentualnie czekac az silnik ostygnie - na skrzyżowaniu to może byc problem.
Ale czy zabierać sie samemu - gaz to troszke strach. Ostatnio po wymianie filtrów to nawet w punkcie buły problemy z uszczelnieniem.
moze masz kłopoty z membranami bo sa stare. ale stare membrany najwcześniej ujawniają się na zzimnym silniku ponieważ wtedy są jeszcze twarde a przy nagrzanym motorze już się robią elastyczniejsze
koszt naprawczy parownika to około 100zł zależy jeszcze gdziie i do jakiej instalacij
naprawic można samemu bez problemu jeżeli ma sie głowe na karku i jakieś pojęcie o mechanice
a jeżeli chodzi o wymiane filtra no to na gazie jest to ważny element i po dłuższej wymianie trzeba podregulowac. co spowodowane jest tym ze przy nowym filtrze powietrza jest mniejsze podciśnienie w układize filtr-przepustnica
pozdrawiam
P.S. warto też zucić okiem na filtr gazu.
ja po zakupie samochodu kuiknołem i okazało sie ze sie rozpadł na 3 częsći!! a koszt to niecałe 5zł.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum