Mam takie pytanie odnośnie naszych radyjek,one odbierają w stereo ale by najmniej u mnie,tylko na jednej stacji(RMF FM)(i z odtwarzacza kaset) jest efekt Stereo, na innych stacjach niby grają wszystkie głośniki ale już nie ma takiego efektu.....w sumie na drugim radiu(oryginalnym) jest tak samo, czy tak powinno być ?Może rozgłośnie nadają w mono ?
Na wyświetlaczu radia przy zakresie fal wyświetla się napis,stereo.
Jest to efekt starzenia się elementów. Głowica już nie jest tak czuła jak 20 lat temu. U mnie występuje taki efekt, że jak jadę, to mim dźwięk pływa. Raz jest stereo, raz mono. Trzeba od nowa zestroić radio i wymienić co starsze, wyschnięte kondensatory. Maciek miał coś w tym temacie działać u siebie, ale nie wiem czy się za to brał.
Wiek: 40 Dołączył: 14 Cze 2012 Posty: 113 Skąd: Holly_łódź
Wysłany: 2013-05-29, 08:58
a ma ktoś schemat radyjek ?
bo możliwe że trzeba wymienić tylko dwa kondensatory w okolicy pętli PLL i powinno być już OK. Albo pobawić się ustawieniem pętli - w moim radiu (ampli domowym a nie w aucie) musiałem wymienić dwa PRki i po pokręceniu wszystko leciało w stereo nawet szum
przy głowicy bawiłbym się dopiero w momencie jakby radio rozjeżdżało się z częstotliwością.
Jeszcze nie działałem ale się za to zabiorę .
Przydał by sie do takich rzeczy generator W.cz no ale jak chce się napić piwa to nie kupuję całego browaru .
Poza tym .
RMF FM od kiedy pamiętam stosuje sztuczne rozszerzenie sceny stereo. Objawia się to bardziej bogatym dzwiękiem aczkolwiek mniej naturalnym i własnie na tej stacji bardzo wyraźnie słychać zanik stereo spowodowany np. słabszym sygnałem .
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
1.A czy są różne wersje ,tych naszych radyjek(wieża philips) bo Ja mam ich parę i zauważyłem że jedno ma z tyłu na obudowie taką (przykręconą)czerwoną kostkę z kabelkami a w drugim radiu ta kostka jest w środku.
2.w jednym radiu jest więcej funkcji(przycisków)niż w drugim i ma inny przedni panel tzn.nie jest gładki tylko tam gdzie są ikonki sterownia funkcjami ,są wtopione takie polerowane(wysoki połysk) czarne plastikowe paski,w innych radiach które mam, panele czołowe są chropowate tylko z nadrukami funkcji .
Czy to tylko ładniejsza wersja wieży do lepszego modelu 25-ki?
Sorki, ale muszę Wam po zawracać trochę głowy, bo mnie to ciekawi
2.w jednym radiu jest więcej funkcji(przycisków)niż w drugim i ma inny przedni panel tzn.nie jest gładki tylko tam gdzie są ikonki sterownia funkcjami ,są wtopione takie polerowane(wysoki połysk) czarne plastikowe paski,w innych radiach które mam, panele czołowe są chropowate tylko z nadrukami funkcji .
Zdjęcia, zdjęcia . Osobiście nie widziałem (na żywo) różnych wersji jeśli chodzi o ilości przycisków, ale fakt - są różne wersje radyjek. Chętnie dotknę wzrokiem, dlatego poproszę o fotki tych Twoich
Były dwie wersje. Bogatsz różniła się dwoma dodatkowymi przyciskami obsługującymi informacje drogowe. Radia miały wówczas dodatkowy moduł pod mechanizmem magnetofonu . W uboższej wersji było tylko miejsce na moduł .
Miałem takie bez dodatkowych przycisków w siwej .
Może inny wygląda radia jest spowodowany tym że pochodzi ono z Espace-a
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
R25: Bordówka, jak zatankuje i Adam pożyczy :)
Wiek: 40 Dołączył: 14 Cze 2012 Posty: 113 Skąd: Holly_łódź
Wysłany: 2013-06-15, 10:44
Andrzejk, bo jak w kod [img] dasz link z karty z telefonu to nie pójdzie fota
ja też na początku miałem problemy ale już umiem i gdzieś na forum jest opis co i jak
aha mój telefon przyjmuje mmsy
Andrzejk, bo jak w kod [img] dasz link z karty z telefonu to nie pójdzie fota
ja też na początku miałem problemy ale już umiem i gdzieś na forum jest opis co i jak
aha mój telefon przyjmuje mmsy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum