:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: HasÅ‚o:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwaczna instalacja gazowa ( gaźnikowa )
Autor Wiadomość
krk800 
Częsty forowicz
Trójnitrotoluen

R25: 2000 cm, GTS, J6R, B297, 1989, + LPG
  WysÅ‚any: 2006-02-25, 12:09   Dziwaczna instalacja gazowa ( gaźnikowa )

Witam serdecznie, mam problem z instalacją gazową. Z tego co powiedział mi gazownik posiadam belgijską instalację gazową, z holendersko-niemieckim wlewem paliwa i amerykańskim mieszaczem. Według historyków :) dawno temu montowane takowe w belgii do układów gaźnikowych i były bardzo wydajne. Pod gaźnikiem montowano dodatkowy mikser z małą przepustnicą sprzężoną z linką gazu i cięgłem gaźnika. Mieszacz nie posaida żadnych śrubek regulacyjnych, ani wężyka podciśnienia, na wężu między mikserem i mieszaczem także nie ma żadnej śruby ograniczającej gaz. Sterowanie odbywa się przez ciegło sprzęgające przepustnice miksera a przepustnicą gaźnika. Na mikserze jest dodatkowa śruba przez którą może przepływać gaz z ominięciem przepustniczki w mikserze ( prawdopodobnie wolne obroty ). Jestem załamany. Zatankowałem 10 litrów i przejechałem 40 km :cry: . Czy ktoś wie jak to regulować :?: wysyłam fotki i niedługo wyślę dokładniejsze. (wymieniłem juz w nim butle bo w oryginalnej legalizacja skończyła się 12 lat temu, filtry, elektrozawory)

ProszÄ™ o pomoc

IM003777.JPG
Pobierz Plik ¶ci±gniêto 201 raz(y) 86.93 KB

Piotrek (krk800)

Konrado 
Expert
--<=|------|=>--

R25: MB S124 200TE 1991r.
ImiÄ™: messi
SkÄ…d: LSW
WysÅ‚any: 2006-02-25, 12:26   

krk800, a nie będzie lepiej wymeinić tą instalacje na jakas normalną? :?

kicek 
Spełniony forowicz

R25: 2165 TX, B29E 1990r
SkÄ…d: Lublin/Warszawa
WysÅ‚any: 2006-02-25, 13:12   

Wymieniłeś już butlę, elektrozawory to zmień resztę na nowe i będziesz jeździł bez problemów,
wyniesie cię to z 600zł (reduktor, mikser, węże, rurki miedziane itp.)
takie jest moje zdanie,
dalsze ładowanie kasy w starą instalację i jeżdżenie po gazownikach na kolejne regulacje nie ma sensu (zwłaszcza że nie ma czym wyregulować ;)), masz prawdopodobnie zużyte membrany w reduktorze, z racji jego wieku nie nadaje się już pewnie do regeneracji nie mówiąc już o kupieniu do niego części :)

krk800 
Częsty forowicz
Trójnitrotoluen

WysÅ‚any: 2006-02-25, 14:05   

O dziwo kupiłem do niego nowe membramy. Gazownicy znaleźli dziwactwo w magazynie i idealnie pasowałeo do mojego amer. mieszacza.
próbowałem już wymieniać mieszacz na nowy Valeo efekt był taki sam. Samochód nie reagował na krecenie mieszaczem i zaworem na wężu. poprostu chodził sobie jak gdyby nigdy nic na wolnych obrotach. Nawet kiedy wcisnąłem mu ssanie gazu to nawet się nie żachnął. chodził ładnie i miał kopa ale palił 25l/100km nie dało sie go wyregulować.
Inny gazownik powiedział że należy wywalić mikser pod gaźnikiem, nawiercić otwory w plastiku doprowadzającym powietrze do gaźnika i wprowadzić gaz tamtendy rurką miedzianą z otworami. Ponieważ miksera do mojego typu nie ma. Profanacja.
Instalacja belgijska którą posiadam jest dobra lecz nikt nie jest w stanie jej wyregulować.

[ Dodano: 2006-02-25, 14:09 ]
Czy jest ktoś na liście kto ma 2l silnik bezn w gaźniku na gazie. Chciałbym zobaczyć w jaki sposób ma rozwiązanie gazowe

Piotrek (krk800)

Konrado 
Expert
--<=|------|=>--

R25: MB S124 200TE 1991r.
ImiÄ™: messi
SkÄ…d: LSW
WysÅ‚any: 2006-02-25, 16:53   

kicek, czy ja dobrze kombinuje?? DominikR25 chyba miał 2.0 na gaxniku ????

kicek 
Spełniony forowicz

R25: 2165 TX, B29E 1990r
SkÄ…d: Lublin/Warszawa
WysÅ‚any: 2006-02-25, 17:27   

niestety Konrad ale nie pamiętam :(
może się ktoś zgłosi i pomoże koledze ;)

krk800 
Częsty forowicz
Trójnitrotoluen

WysÅ‚any: 2006-03-12, 16:55   

Mój problem jest bardziej skomplikowany
Wysyłam zdjęcie
Tzn pod gaźnikiem montowano specjalny mikser na zdj nr1
przez to gaźnik lekko się podniósł.
W mikserze wmontowano dodatkowo przepustnicę do gazu, sprzężoną z linką gazu na zdj nr 2
Jestem z Legnicy i żaden Legnicki gazownik nie potrafi mojej instalacji wyregulować.
Dlatego polecono mi aby ten mikser wywalić. i założyć taki co jest montowany między gaźnkiem a filtrem powietrza.
Problem wynikł tego rodzaju że kiedy wywale misker to gaźnik opada zbyt nisko i blokuje możliwość operowania linką gazu ( poprostu ociera o aluminiowy kolektor ssący
Dlatego oryginalnie pod gaźnikem powinna być podkładka problem tkwi w tym że niewiem jakiej ma być grubości ?

IM003829.JPG
Plik ¶ci±gniêto 41 raz(y) 73.09 KB

Piotrek (krk800)

fizyk 
Spełniony forowicz
ful łopcja:D

R25: 2.8 V6i Z7W B29G 1990
WysÅ‚any: 2006-03-14, 15:53   

może po prostu wytnij z jakiegoś twożywa podkładke o grubości takiej jakiej masz mikser:>
pozdrawiam

krk800 
Częsty forowicz
Trójnitrotoluen

WysÅ‚any: 2006-03-19, 10:40   

macie propozycję z jakiego tworzywa to zrobić.
Dowiedziałem sie od kogoś z listy że oryginalnie powinna być podkładka aluminiowa grubości ok 25 mm (coś w rodzaju płaszcza wodnego) powinna przepływać przez niego gorąca woda. Pytanie poco ?

Piotrek (krk800)

Zeb 
Częsty forowicz
domorosły mechanik, abstynent

R25: na razi nie mam
WysÅ‚any: 2006-10-05, 14:17   

szybciej benzyna przemienia się w gaz, mam silnik na gaźniku ale ktoś sprofanował i normalnie się wwiercił w gaźnik pod przepustnicami

salowy 
Gadaczka

SkÄ…d: Konin
WysÅ‚any: 2006-10-18, 18:44   

Nie dorabiaj podkładek. masz bardzo dobrą i precyzyjną instalację 1 generacji. A właściwie to nie do końca bo ten mikserek to taki silnik krokowy sterowany mechanicznie. Prześlij do mnie więcej zdjęć z uwzględnieniem doprowadzeń gazu do obiegu głownego i pomocniczego. Czy przypadkiem na starej butli nie działało dobrze? Czy nie było tam ręcznego zaworu do regulacji ilości gazu? w twoim przypadku prawdopodobne jest że silnik spala bardzo bardzo bogatą mieszankę. Nie reaguje na kręcenie bo wolne obroty ogranicza przepustnica powietrza, a gaz dostaje się nie przez obwód wolnych, a szybkich obrotów.
Regulację proponuję rozpocząć od rozłączenia przepustnic i ustawienia przepustnicy miksera w położeniu zamkniętym. Jeśli silnik pracuje normalnie to zakręcać wolne do momentu kiedy zacznie wyrażnie zwalniać poniżej 800 obr. Ponownie odkręcić wolne do uzyskania właściwych obrotów jałowych. Jeśli po zablokowaniu przepustnicy miksera w położeniu zamknięte silnik nie pracuje na wpolnych obrotach (oczywiście na gazie) to trzeba odkręcać wolne do uzyskania stabilnej pracy na biegu jałowym. Po wstępnej regulacji możemy podłączyć przepustnicę. Na początek niech będzie zamknięta na wolnych całkowicie. podłączeniu sprawdź jak silnik reaguje na dodanie gazu. jak się nie zbiera to zadaj początkowe uchylenie przepustnicy, ale pamiętaj że trzeba przykręcić nieco wolne itak do skutku trochę zabawy ale...........

[ Dodano: 2006-10-18, 19:50 ]
Nie dorabiaj podkładek. masz bardzo dobrą i precyzyjną instalację 1 generacji. A właściwie to nie do końca 1 bo ten mikserek to taki silnik krokowy sterowany mechanicznie. Prześlij do mnie więcej zdjęć z uwzględnieniem doprowadzeń gazu do obiegu głównego i pomocniczego. Czy przypadkiem na starej butli nie działało dobrze? Czy nie było tam ręcznego zaworu do regulacji ilości gazu? w twoim przypadku prawdopodobne jest że silnik spala bardzo bardzo bogatą mieszankę. Nie reaguje na kręcenie bo wolne obroty ogranicza przepustnica powietrza, a gaz dostaje się nie przez obwód wolnych, a szybkich obrotów.
Regulację proponuję rozpocząć od rozłączenia przepustnic i ustawienia przepustnicy miksera w położeniu zamkniętym. Jeśli silnik pracuje normalnie to zakręcać wolne do momentu kiedy zacznie wyrażnie zwalniać poniżej 800 obr. Ponownie odkręcić wolne do uzyskania właściwych obrotów jałowych. Jeśli po zablokowaniu przepustnicy miksera w położeniu zamknięte silnik nie pracuje na wpolnych obrotach (oczywiście na gazie) to trzeba odkręcać wolne do uzyskania stabilnej pracy na biegu jałowym. Po wstępnej regulacji możemy podłączyć przepustnicę. Na początek niech będzie zamknięta na wolnych całkowicie. podłączeniu sprawdź jak silnik reaguje na dodanie gazu. jak się nie zbiera to zadaj początkowe uchylenie przepustnicy, ale pamiętaj że trzeba przykręcić nieco wolne itak do skutku trochę zabawy ale...........
Powodzenia

maveras 
Fachowy forowicz

R25: R25 2.1 TDi 1992
WysÅ‚any: 2006-10-30, 21:52   

zeb, mam cały kompletny i sprawny gaznik ,zastanów sie czy czasami nie potrzebujesz takiego .jest nawet z kolektorem.

Zeb 
Częsty forowicz

WysÅ‚any: 2006-10-31, 08:02   

maweras, mój silnik na gaźniku to tylko na złom się nadaje (sprawdziłem w sobote bo chciałem sobie go wsadzić teraz do Renatki), a ten co mam teraz to jeszcze jakoś jeździ i do dostatecznych z minusem sie może zaliczać, dzięki za propozycje może ktoś inny będzie potrzebował

maveras 
Fachowy forowicz

R25: R25 2.1 TDi 1992
WysÅ‚any: 2006-10-31, 08:05   

jak małem elegancki silnik to go nikt nie chciał i poszedł na złom.był w super stanie nigdy zadnego gazu nie łykał ,a traz by ci sie pewnie przydał.

Zeb 
Częsty forowicz

WysÅ‚any: 2006-10-31, 08:15   

dobra bo odbiegamy od tematu i zaraz siÄ™ posypiÄ… czerwone literki :mrgreen:

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu