R25: Turbo-DX B290 '91
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 45 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2007-01-26, 00:54
Hmmm... ja analizujac swoj nawiew zauwazylem ze klapka zmieniajaca kierunek wiania jest polaczona bezposrednio z pokretlem (chyba) linka bo krecac pokretlem ta klapka sie caly czas rusza bez wzgledu na podcisnienie (dziala jak jest wylaczony silnik) wiec wyglada na to ze u mnie jest to inaczej zrealizowane Jedyne co jest sterowane podcisnieniem to klapka zamykajaca obieg zewnetrzny no i klapka przy tylnych wylotach.
Jakby bylo u mnie tak jak Tomek napisal to bylbym bardzo szczesliwy bo bym sobie to przerobil ale wyglada na to ze to bedzie inaczej trzeba zrealizowac
_________________ Jesli cos nie dziala to popraw styki
Imię: Renia Pomógł: 14 razy Wiek: 45 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1076 Skąd: Siedlce
Wysłany: 2007-01-26, 20:01
Ja od jakiegos miesiaca mam to samo co Janusz, na 99% gdzies sie rozlaczyly przewody doprowadzajace podcisnienie z silnika do "pokretel". Niestety poczekamy z naprawa do wiosny
R25: 2,0 txe 1991 Pomógł: 11 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Sie 2005 Posty: 1354 Skąd: Nałęczów
Wysłany: 2007-01-26, 23:13
Ale to są różne zestawy sterowania nawiewem, mają różne klapki czyli niestety nie jest to tak proste że wystarczy zmienić podłączenie. Cała "nagrzewnica" jest inna miałem obie obok siebie z nawiewm na tył i bez. Poza tym nie ma znaczenia czy była klima tylko czy były szyby w elektryce z tyłu. Mam "nagrzewnicę z nawiewem na tył na wierzchu.
Żeby wogóle wiało na tylne nawiewy, nie trzeba zmieniać nagrzewnicy. Skoro wieje na nogi, to i na twarze poleci, byle uruchomić przepustniczkę w kanale.
gzara napisał/a:
nie ma znaczenia czy była klima tylko czy były szyby w elektryce z tyłu
w zasadzie tak, jednakowoż chodzi o wersjie ubogie
Wiadomo, że benzyna z kolektora ssącego
a diesel z wakupompy ??
i powiedzcie mi dokładnie skąd jest brane podciśnienie. bo ja w swoim GTS nie mogę znaleźc. obejżałem przewód podciśnienia z kolektora, ale tam nie ma żadnej odnogi do sterowania nawiewu. Dodam że u mnie wszystko działa. i do czego jest ten bębenek obok wentylatora nadmuchu ??
_________________ Swoimi wypowiedziami nie zamierzam nikogo obrazic. Pamiętaj jednak, że mam prawo do własnego zdania i zamierzam je wyrażac publicznie. Jeśli Ci się nie podoba nie musisz wcale go czytac.
Wysłany: 2007-01-27, 14:10
W dieslu jest z vacumpompy brane do serwa hamulcow i przed serwem jest trojnik z ktorego podbierane jest podcisnienie do nawiewow.
Ta czarna puszka w podszybiu to cos w rodzaju magazynka podcisnienia i chyba jakiegos rodzaju tlumik drgan powietrza (nie wiem jak to nazwac) zeby w kabinie zminimalizowac halasy przenoszone przez rurki z silnika.
Z panelu sterowania nadmuchem, pod spodem wychodzą wężyki. Jeśli chcesz dołożyć tylny nadmuch, to musisz dodać tam trójniczek i dołączyć swoją rurkę wychodzącą z tunelu. Ot cała zagadka
Wysłany: 2007-01-27, 19:53
Racja, ja podlaczylem sie trojniczkiem na chybil trafil i tak sie zlozylo ze trafilem za pierwszym razem (nie mialem zbyt duzego wyboru bo u mnie sa tylko dwa wezyki ). Nawet nie wyjmowalem tego panelu od nawiewow.
O! A propos... jaki jest myk na wyjecie tego panela? odkrecenie dwoch srubek na dole nie daje na tyle swobody aby go wyjac (mozna tylko lekko przesunac w prawo). Domyslam sie, ze blokuja linki ale jak je odlaczyc? Nie zagladalem od tylu bo nie ma dostepu Zauwazylem ostatnio ze nie zawsze mi dziala 4 bieg dmuchawy a jest to wina pokretla bo jak poruszam to zalapuje. Przy okazji rozejzalbym sie za sposobem przerobki panelu zeby wialo zawsze na tyl.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum