:     
 Przebieg: 

• Album
 • Chat
 • FAQ
    Gość  • Rejestracja • 
 • Grupy
 • Szukaj
 • Download
 • Statystyki
 • Klubowicze
 • Użytkownicy
Użytkownik: Hasło:  

•  SALON R25  •  R25-TV  •  FORUM  •  PORTAL  •  LINKOWNIA  •  ! POCZTA !  •

Poprzedni temat :: Następny temat
Magnetofony i kasety
Autor Wiadomość
MaciejR21 
Specjalista
Vice Vice Vice Prezes OSZ

R25: 2,9 V6 Injection Z7W B29F 1990
Wysłany: 2009-04-12, 12:29   Magnetofony i kasety

Żeby nie śmiecić w temacie głosników, załozyłem temat dotyczący magnetofonów. Nie koniecznie odtwarzacza z Reni ale też sprzętu na którym kasety można zapisać.
Adam wspomniał o Technics-ie . Owszem robili dobre magnetofony ale lepsze magnetofony robił Pioneer. Nie wspominam tu o najlepszej firmie "magnetofonowej" jaką jest Nakamichi. Cięzko dziś dostac coś dobrego ich produkcji.
W produkcji magnetofonów też był przełom. Do pewnego momentu sprzęt był coraz lepszy, a potem zaczeli produkować nikomu niepotrzebne bajery , ktore okazywały sie mało trwałe i co dziwne produkcji Japońskiej !!!
Sam mam Technicsa którego przestałem używać bo elementy gumowe z powodu stania, się zużyły , zrobiły sie niemal plastikowe.
Gdybym miał kupić technicsa to zastanawiałbym sie nad ostatnimi modelami AZ6 lub AZ7 z głowicami amorficznymi ale tutaj też były problemy bo padały głowice i często można spotkać na allegro te magnetofony z uszkodzonym jednym kanałem.
Miałem technicsy i u znajomego miałem okazję testować Pionnera, niestety był lepszy , szczególnie jeśli chodzi o mechanizm a to jest najważniejsze w magnetofonie. Cichy, szybki, bezporoblemowy.
Oczywiście jak magnetofon to tylko 3 głowicowy.
Jakiś czas temu kupiłem dośc starego Pionnera , jeszcze z tej "dobrej" produkcji. Tylko po to żebym mógł nagrywać kasety do Reni :).
Posiada podobnie jak Technics automatyczną kalibrację taśmy(auto BLE), czyli po włozeniu nowej kasety, magnetofon dobiera parametry prądu podkładu, korekcji, i poziomu zapisu tak żeby nagranie było jak najlepsze. Do tego można ręcznie regulować prąd podkładu a ze względu na to że są 3 głowice to zmiany te są słyszalne już podczas nagrywania.
Magnetofon bez reversu żeby zachować identyczne ustawienie głowicy. Mechanizmy reversu nie są idealnie precyzyjne i po jakimś czasie skosy głowicy się przestawiają.
Jeśli chodzi o kasety to też niestety późniejsze produkcje to już chłam a nie kaseta. Dobrze poszukać na allegro chromowych a najlepiej metalowych nośników. Można dostać nowe zafoliowane z "dobrych lat".
Do naszych odtwarzaczy nagrywamy kasety w systemie redukcji szumów Dolby B.
Nagrywając w Dolby C ( ktore jest rzecz jasna lepsze ) , będziemy mieli przy odtwarzaniu pozorne wrażenie czystszego dzwięku ale niestety będzie to związane też z większym szumem w górnym zakresie częstotliwości. Można znaleźc w sieci informacje jak działają oba systemy i że sa niekompatybilne.
Tutaj kilka fotek magnetofonu, jak widać jest wielllki i ciężki co w przypadku sprzętu grającego ..dobrze świadczy :).
Jeśli chodzi o magnetofony w reniach to mimo że w Ph1 nie był to magnetofon tak zautomatyzowany, to był trwalszy, dokładniejszy i wykonany na metalowych podzespołach niemal w całości. W Ph2 pojawiło się dużo plastików i bardzo cięzko jest doprowadzić go do idealnego stanu.

Busiek 
Fachowiec

R25: 2,0 TXI, J7R 726, B294, 1991 (grudzien)
Imię: Olimpijka
Wysłany: 2009-04-13, 00:26   

Ciekawe :).
Jak już piszesz o magnetofonie i o kasetach to się od razu załapie :). Mam pewien problem :(. W mojej Reni nie chcą grac kasety. Słychac tylko taki szum i od czasu do czasu jak lekko uderze w boki tapicerki, gdzie jest wsadzone te radyjko to coś gra. Może to głowica. Nie chce otwierac bo się boje, że coś się zrąbie i wtedy nie będzie nic grało :(.

Adam 
Max ranga
oPoranek

R25: Baccara 2,9 V6
Imię: Rządówka
Wysłany: 2009-04-13, 10:37   

No jak juz się chwalimy - rozbudowałem ostatnio zestaw o DSP czyli Cyfrowy Procesor Dzwięku SH-GE90 teraz dopiero mozna cuda z brzmieniem wyprawiać. Także przy nagrywaniu kaset bo sygnał jest przekazywany w obie strony po odpowiedniej korekcji.

[ Dodano: 2009-04-13, 18:23 ]
MaciejR21 napisał/a:
Gdybym miał kupić technicsa to zastanawiałbym sie nad ostatnimi modelami AZ6 lub AZ7 z głowicami amorficznymi

a ja słyszałem, że poprzednie modele z serii RS-BX były jednak lepsze. Te wymienione zestawy były juz przeładowane elektroniką a nie uzyskiwały już takich brzmień jak poprzednicy. No ale nie użytkowałem takiego więc trudno mi cos powiedzieć.

Odpowiedz do tematu